Denge arayışı sürüyor

denge-arayisi-suruyor-11082005

Denge arayışı sürüyor

Ancak özellikle TL’deki fiyat hareketleri henüz yüksek volatiliteden sıyrılmayı başaramadığımızı gösteriyor. Dolayısıyla fiyatların tam olarak dengeye oturmadan önce dalgalanmaların devam edebileceğine yönelik görüşümüzü koruyoruz. 200 günlük hareketli ortalamasına yaklaşan Borsa İstanbul’da ise kayıpları azaltma çabasının bugün de sürmesini bekliyoruz. Makroekonomik veri tarafında günün devamında öne çıkan tek konu başlığını ise Almanya ZEW endeksi oluşturuyor. Verinin alt kalemlerinden mevcut durum endeksinin -80,9’dan -70’e doğru göreceli bir iyileşme göstermesi beklenirken ekonomik hassasiyet endeksinin ise 59,3’ten 58’e gerileyeceği tahmin ediliyor.

 

BEKLENTİLERİMİZ

 

Borsa İstanbul kayıplarını azaltmaya çalışıyor. 27 Temmuz’da 1200 puanın üzerini gördükten sonra arka arkaya sert değer kayıplarına maruz kalan BIST-100 endeksi 985 puana kadar gerilemişti. Sert değer kayıplarının ardından Cuma günü gelen alımlar haftanın ilk işlem gününde aynı ölçekte olmasa da devam ederken endeksin 1075 puanın üzerini test etmeye başlaması dikkat çekti. Hafta başında da vurguladığımız gibi endeksin özellikle 200 günlük hareketli ortalamasının geçtiği 1079 puanı aşıp aşamayacağının kısa vadeli görünümde belirleyici olacağını düşünüyoruz. Öyle ki, bu seviyenin geride bırakılması daha iyimser fiyatlamalar görmemizi sağlayabilir.

 

 

 

Teknik Analizde Öne Çıkanlar

Hisse

RSI

Momentum

MACD

PSAR

GOZDE

AL

AL

AL

AL

MGROS

AL

AL

AL

AL

NETAS

AL

AL

AL

AL

ULKER

AL

AL

AL

AL

 

 

Dolar güç kazanmaya çalışıyor. ABD’de politika yapıcılar arasında teşvik paketi anlaşmazlığı sürüyor olsa da Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin görüşmelerin yeniden başlamasına yeşil ışık yakması ve Cuma günü tarım dışı istihdam rakamlarının beklentilerden daha ılımlı bir tablo ortaya koyması doların küresel ölçekte güç kazanmasını sağlıyor. Bu kapsamda EUR/USD’nin 1,1750 seviyesine doğru geri çekildiğini görüyoruz. Bu seviyenin de aşağı geçilmesi ve ABD’de teşvik paketi konusunda ilerleme sağlanması durumunda 1,1700’ye doğru bir eğilim yaşanması şaşırtıcı olmayacaktır. Ancak ABD’de somut bir adım atılmadıkça daha büyük ölçekli bir zayıflık şimdilik çok olası görünmüyor.

 

USD/TL 7,30’un üzerindeki seyrini sürdürüyor. Tarihi zirve seviyesinde işlem görmeye devam eden USD/TL’de volatilitenin de yüksek kaldığını söylemek mümkün. TL’deki zayıflığın devam etmesine paralel olarak TCMB ise beklendiği gibi bir hafta vadeli repo ihalesi açmadı. Dünkü dönüş rakamı yaklaşık olarak 9 milyar TL seviyesinde bulunuyordu. TL’de kırılganlık devam ettikçe bu uygulamanın haftanın devamında da süreceğini düşünüyoruz. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yukarı çeken bu uygulama TL’de zayıflığın artmasını da kısmen engelleyecektir. Ancak bu noktada reel faizin eksi seviyede kaldığını hatırlatmakta fayda görüyoruz.

Ons altın 2020 doların altına indi. Dolar endeksinin 92,5 seviyesine doğru geri çekildikten sonra gerek beklentilerden daha iyimser ABD verileri gerekse teşvik paketine ilişkin iyimser beklentilerle destek bulmuş olması kaçınılmaz olarak ons altının güç kaybetmesine neden oluyor. Ancak 2000 doların üzerinde kalındıkça büyük ölçekli bir bozulmadan söz etmek kolay olmayacaktır. Diğer taraftan ABD ile Çin arasında TikTok üzerinden devam eden gerilimin de altın fiyatları üzerinde etkili olduğunu söylemek mümkün. Öyle ki, söz konusu gerilimin geri çekilmelerin limitli kalmasında pay sahibi olduğunu düşünüyoruz. İki ilke arasındaki ilişkilerin yanı sıra özellikle dolar endeksinin performansının altının kısa vadeli görünümünü belirleyecek en önemli konu başlığı olacağını düşünüyoruz.

 

KaynakÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı