Halk Yatırım: ABD vadelilerinde pozitif seyir hakim

İstanbul, 27 Haziran (Hibya) – Halk Yatırım, ABD vadelilerinde bu sabah pozitif seyrin hakim olduğunu açıkladı.

Halk Yatırım: ABD vadelilerinde pozitif seyir hakim

Halk Yatırım’ın raporunda açıklanan makro verilerin, FED’in Eylül ayında faiz indirimine gideceği yönündeki fiyatlamaları kuvvetlendirmesiyle, ABD piyasalarının alıcılı seyir izlediği belirtildi. Raporda şöyle denildi:

“Makroekonomik veri tarafında; ABD ekonomisi, 2025’in ilk çeyreğinde yüzde 0,5 ile tahminlerden fazla küçülme kaydetti. Böylece ABD ekonomisi, 2022'nin ilk çeyreğinden bu yana ilk kez küçüldü. Ekonominin yılın ilk çeyreğinde küçülmesinde, ithalattaki artış ve kamu harcamalarındaki azalma etkili oldu. Veride yapılan revizyon ise ağırlıklı olarak tüketici harcamaları ve ihracattaki aşağı yönlü revizyonlardan kaynaklandı.

“Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinde bu yılın ilk çeyreğinde kaydedilen artış yüzde 3,6'dan yüzde 3,7'ye revize edildi. Söz konusu endeks, bir önceki çeyrekte yüzde 2,4 artmıştı. Gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış da yüzde 3,4'ten yüzde 3,5'e çıkarıldı. Endeks, bir önceki çeyrekte yüzde 2,6'lık artış kaydetmişti. ABD'de dayanıklı mal siparişleri Mayıs'ta yüzde 16,4'lük artışla Temmuz 2014'ten bu yana en hızlı yükselişi kaydetti.

“Ekonomistlerin beklentisi artışın yüzde 8,5 olması yönündeydi. ABD'nin mal ticareti açığı, pandeminin başlangıcından bu yana ihracattaki en büyük düşüşle Mayıs ayında beklenmedik bir şekilde genişledi. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, mal ticaretindeki açık yüzde 11,1 artarak 96,6 milyar dolara ulaştı. Bu rakam, ankette ortaya çıkan 86,1 milyar dolarlık medyan tahminin üzerinde gerçekleşti.

“Öte yandan Fed yetkililerinin açıklamalarını takip edildi. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari yaptığı açıklamada, son ABD enflasyon verilerinin “oldukça olumlu” olduğunu, ancak tarifelerin enflasyon üzerindeki etkisinin gecikmeli olarak ortaya çıkabileceğini söyledi. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly de, tarifelerin büyük veya sürdürülebilir bir enflasyon artışına yol açmayabileceğine dair artan kanıtlar gördüğünü, ancak buna rağmen yalnızca "sonbaharda" bir faiz indirimine açık olduğunu belirtti. Richmond Fed Başkanı Tom Barkin, tarifelerin fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı yaratmasını beklediğini, çok fazla belirsizlik varken, merkez bankasının faizleri ayarlamadan önce daha fazla netlik görmesi gerektiğini dile getirdi. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru açıkça eğilim göstermesi ve ekonomik görünüme ilişkin belirsizliğin azalması durumunda merkez bankasının faiz indirimlerine devam edebileceğini söyledi.

“ABD’de 2 yıllık tahvil faizi yüzde 3,72, 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,24 seviyesine geriledi. VIX endeksi de 16,76’dan 16,59 seviyesine gerileme gösterdi. Ayrıca piyasalarda 25 baz puan ile yılın geri kalanında faiz indiriminin Eylül ayında gerçekleşeceğine yönelik beklenti devam ediyor.

“ABD endekslerinde alıcılı seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 0,94 oranında artışla 43.386,84, S&P 500 endeksi yüzde 0,80 artışla 6.141,02, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,97 oranında değer kazanarak 20.167,91 puandan günü tamamladı.

“Avrupa borsalarında karışık bir seyir izlendi. DAX endeksi yüzde 0,64 kazançla 23.649,30, FTSE 100 endeksi yüzde 0,19 oranında artışla 8.735,80 puandan kapanırken, CAC 40 endeksi yataya yakın yüzde 0,01 azalışla 7.557,31 puandan günü tamamladı.

“Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya-Pasifik piyasaları, yatırımcıların açıklanan makro verileri yorumlamasının etkisinde karışık seyir izliyor. Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret anlaşması imzaladıklarını, Hindistan ile de "büyük" bir anlaşma yapabileceklerini söyledi.

“Makroekonomik veri tarafında; Japonya’nın başkenti Tokyo’da çekirdek tüketici enflasyonu Mayıs ayındaki yüzde 3,6 seviyesinden Haziran ayında yüzde 3,1’e gerileyerek büyük ölçüde hükümetin elektrik faturalarında yaptığı geçici kesintiler ve yaz aylarında hanehalkı üzerindeki yükü hafifletmeyi amaçlayan enerji sübvansiyonlarının yeniden yürürlüğe girmesi nedeniyle yavaşladı. Bu yavaşlamaya rağmen, enflasyon Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) yüzde 2’lik hedefinin oldukça üzerinde kalarak, ufukta daha fazla faiz artırımı olabileceği beklentilerini güçlendirdi.

“Açıklanan veriler enflasyonist baskıların devam ettiğini gösterdi. BOJ’un hem taze gıda hem de yakıtı dışarıda bırakan tercih ettiği enflasyon göstergesi de yıldan yıla yüzde 3,1 artarak iç talep kaynaklı istikrarlı fiyat artışlarına işaret etti. Hizmet sektörü enflasyonu ise Haziran ayında yüzde 2,1 ile Mayıs ayındaki yüzde 2,2’nin biraz altında gerçekleşmiş olup, bu durum mal dışı sektörlerde devam eden ücret ve maliyet baskılarını yansıtıyor.

“Öte yandan, Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun açıkladığı verilere göre, Çin’in sanayi kârları Mayıs ayında bir önceki yıla göre yüzde 9,1 oranında keskin bir düşüş gösterdi. Ülkenin fabrikalarının zayıflayan talep, yoğunlaşan deflasyonist baskılar ve ABD ile kırılgan bir ticaret ateşkesinin devam eden yansımalarıyla karşı karşıya kalması nedeniyle iki aylık kazanımlar tersine çevirdi. Bu düşüş, uzun süredir devam eden emlak krizi ve iş dünyası güveninin azalmasıyla boğuşmaya devam eden dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde artan stresi vurguluyor.

“Ocak-Mayıs döneminde sanayi kârları 2024’ün aynı dönemine kıyasla yüzde 1,1 düşerken, ilk dört aydaki yüzde 1,4’lük artışa kıyasla azaldı. Fabrika çıkış fiyatları da, ABD’nin yeni gümrük tarifeleri ve özellikle otomobil sektöründeki iç fiyat savaşlarının etkisiyle yaklaşık iki yılın en hızlı düşüşünü yaşadı.

“ABD vadelilerinde bu sabah pozitif seyir hakim. Bugün ABD’de Fed’in enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği kişisel tüketim harcamaları izlenecek. Çekirdek PCE’nin Mayıs’ta aylık yüzde 0,1 artşla yıllık bazda yüzde 2,5’ten yüzde 2,6’ya yükseleceği tahmin ediliyor. Euro Bölgesi’nde ise açıklanacak olan ekonomik güven endeksinde beklenti 95,0 seviyesinde bulunuyor. Endeks Mayıs ayında 94,8 değerini almıştı.

“Gelecek gündemde neler var? Önümüzdeki hafta ABD’de Pazartesi günü Chicago PMI ve Dallas Fed imalat endeksi, Salı günü S&P ve ISM PMI verilerinin yanı sıra JOLTS açık iş ilanları, Çarşamba günü ise ADP özel sektör istihdamı takip edilecek. Beklentinin 49,5 olduğu ISM imalat Mayıs’ta 48,7’den 48,5’e gerilemişti. Tarifelerin etkisiyle ithalat endeksi 39,9 ile 2009’dan sonraki en düşük seviyeye geriledi. İthalat endeksindeki aylık azalış 7,2 puan oldu. ISM imalat endeksinin Haziran’da 48,8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

“Açık iş ilanları Nisan’da 7,39 mn seviyesinde gerçekleşti. Önceki ayın verisi 7,19 mn’den 7,20 mn’ye revize edildi. İşe alım sayısı aynı dönemde 169 bin artışla 5,57 mn’ye, işinden ayrılanların sayısı ise 105 bin artışla 5,29 mn’ye ulaştı. Euro Bölgesi’nde Salı günü Haziran ayı öncü enflasyon verisi takip edilecek. TÜFE Mayıs’ta aylık bazda değişim göstermezken, yıllık bazda yüzde 1,9’a gerilemişti. Japonya’da Pazartesi günü sanayi üretimi, Çin’de ise PMI verileri izlenecek. İmalat PMI’ın Haziran’da 49,5’ten 49,6’ya hafif artış göstermesi, imalat dışı endeksin ise 50,3’te sabit kalması bekleniyor.”

  Hibya Haber Ajansı