ABD’de Temmuz enflasyonu beklenti üzerinde arttı

abdde-temmuz-enflasyonu-beklenti-uzerinde-artti-12082005

ABD’de Temmuz enflasyonu beklenti üzerinde arttı

ABD'de Temmuz ayı manşet TÜFE aylık bazda% 0,6 artarken, yıllık bazda% 1 artış gösterdi. Gıda ve enerji gibi volatil tükenmez kalemlerin dışarıda serbest bırakılabileceği birinci sınıf ve yıllık bazda% 0,6 ve% 1,6 artış görülüyor. Enflasyon, piyasalarda beklentilerini aşmış oldu. Otomobil, ulaşım, giyim gibi kalemlerdeki güçlü aylık artışlar, talepteki kısa vadeli canlanma virüs 2. dalga tehlikesi ve reel gelir azalması etkisi tehdit edilmeye devam ediyor.

 

Alt kalemlere baktığımızda; Temmuz ayında benzin fiyatlarında% 5,6'lık artışın endeksini de% 2,5 yukarı çıkma evler görülüyor. Buna karşılık yıllık enerji enflasyonunda% 11,2'lik gerileme var. Petrolün geçen yıla göre düşük seviyelerde, geçen aylara göre ise yüksek seviyelerde olmasının bunda payından söz edebiliriz. Gıda fiyatlarında ise% 0,4 düşüş var. Gıda ve enerji enflasyonu, Ocak 1991 beri en büyük aylık sergilemiş. Motorlu taşıtlar, barınma, arabalarda, tıbbi bakım nakil gibi gösteren gösterenlerde.

 

Kaynak: Bloomberg, ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu

 

Pandeminin sebep olduğu kilitlenmenin ardından ekonomi toparlanmaya çalışıyor, iç talep tabii ki pandemi dibine göre daha iyi seviyelerde. Ancak bunun sürdürülebilirliği biraz da yapay yollarla sağlanmaya çalışılıyor. İşsizlik yardımları, kararname ile idare eder şekilde uzatıldı. Bir de tabii Trump paketinin içeriğinin etkilerine bakmak gerekecek. Genişletilmiş parasal teşvikler de elbette ekonomideki talebi canlı tutmayı sağlıyor, ancak bu teşvikler olmadan istenen talep sağlanamayacağından para politikası açısından bir dönüş durumu söz konusu değil. Enflasyon hedefine doğru kalıcı ve sağlam bir hareketten bahsedebilmek için erken bir dönemdeyiz ve ekonomideki koşullar bunu organik bir şekilde sağlayacak pozisyonda değil. Pandeminin talep düşürücü etkisinin tehdidi devam ediyor.

 

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı