Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu toplantısı ardından açıklama yaptı

saglik-bakani-koca-bilim-kurulu-toplantisi-ardindan-aciklama-yapti-29072005

Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu toplantısı ardından açıklama yaptı

Bakan Koca'nın konuşmasından satır başları şöyle:

- Kurbanlık alışverişleri belediyeler tarafından belirlenen ve denetlenen yerlerden yapılmalıdır iki hayvan satış alanlarında olabildiğince kısa kalınmalıdır.

- Müşteriler ve satıcılar arasında el sıkışmak usulü ile pazarlık yapılmamalıdır.

- 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişiler hayvan satış ve kesim alanlarında bulunmamalıdır.

- Kurbanlar, belediyelerin belirlediği kesim yerlerinde kesilmelidir.

- Kesim tercihen işin iyi tarafından, mümkün olan en az katılımla yapılmalı

- Maske, mesafe ve temizlik kurallarına her aşamada dikkat edilmelidir.

- Abdest, namazdan hemen öncesine bırakılmamalı, cami şadırvanında alınmamalıdır, abdest evde alınmalıdır.

- Bayram ve cuma namazına herkes kendi seccadesi ile gitmelidir.

- Maske ve sosyal mesafe kuralı bütün bayram boyunca geçerli kritik kuraldır. Saflarda yan yana gelen her iki kişi aralarında mutlaka boşluk bırakmalıdır. Camilerin içinden çok mümkün olduğunca açık hava kullanılmalıdır. Namaz sureleri, Diyanet İşleri Başkanlığımızın belirttiği üzere kısa tutulmalıdır.

- Namaz sonunda cemaat en arka taraftan başlayarak düzenli şekilde dağılmalıdır. Bayramlaşma amacıyla sıra oluşturulmalı, gruplaşma meydana gelmelidir.

- 65 yaş ve üstünde kronik hastalığı olanlar lütfen bayram namazına gitmesin. Mezar ziyaretleri kalabalık ihtimali varsa mutlaka arife ve bayram günleri sonrasına ertelenmelidir. Bu bayramda makbul olan ziyaret, yüz yüze ziyaret değildir. Bayramlaşmalar mümkün olduğu kadar telefonla yapılmalıdır.

- Salgınla mücadele bir ülkenin bütün insanların katılımıyla gerçekleşir. Bunun bilincinde olan halkımıza minnet borçluyuz. Çünkü halkımız tedbirlere uyarak, ekonomiden eğitime, üretimden hizmet sektörüne tüm alanlarda ülkemizin iyiliğine katkıda bulunduğunu yakınen idrak ediyor.

- Kurban bayramında işi öyle ciddiye alalım ki bayram sonrası gözümüz vaka tablosunda olmasın.

- Tespitlerimizin doğru sonuç verme oranının yüzde 40 olduğu ileri sürülüyor. Tespitlerimizin doğru sonuç verme oranı yüzde 90'ın üstündedir.

- Bir Amerikan ilaç şirketinin ürettiği ilacın daha yaygın kullanılması amacıyla rüşvet verdiği söz ediliyor. Bu itham ve iddialarla ilgili konu bakanlığımızca soruşturulmaktadır.

- Bakanlığımızda bazı yöneticilerin görevlerinden ayrılması ve görev değişikliği konuları aslı olmayan iddialarla ilişkilendirmeyi doğru bulmuyorum.

- Hastalarımızda kritik eşik olan zatürre oranını da sizlere bundan böyle düzenli paylaşacağız.

- Dünyada önümüzdeki dönemde, özellikle dalga beklentisinin olduğunu hepimiz biliyoruz. Özellikle de inflanza devreye girmesi ile hem oranla karıştırılması hem de üst üste gelmesi ile farklı, daha etkili ve yoğun bakım hastane yükü ve vefat edenlerin oranlarının artışı ile sonuçlanabilecek bir beklenti içinde dünyanın olduğunu biliyoruz.

- Milli Eğitim Bakanımız açıkladılar. 31 Ağustos'ta, okulların bu takviminde eğitim başlamış olacak, ama bu eğitimin uzaktan eğitim tarzında mı hibrit eğitim tarzında mı veya karma eğitim tarzında mı olacağı bu konu ile ilgili yetkili arkadaşlar irtibat halinde, çalışıyorlar.

- (Aşı) Çin ve Rusya ile irtibat halindeyiz. Bu konudaki gelişmeleri, işbirliğini de yakından takip ediyoruz.

- Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Ateş Kara: A grubun etkisi daha yüksek. 0 kan grubunda ise biraz daha düşük, ama bu ben 0 kan grubundayım bana bir şey olmaz anlamına gelmez.

- Mutasyonların olduğu doğru fakat virülansı etkileyecek düzeyde olmadığı şeklinde bilgi sahibiyiz. Önümüzdeki aylarda virülansı etkileyecek tarzda mutasyonların olmayacağı anlamına gelmez 


Hibya Haber Ajansı