Bakan Gürlek: 6 faili meçhul cinayet dosyası daha aydınlatıldı

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Faili Meçhul Suçları Araştırma Daire Başkanlığının koordinasyonunda 6 faili meçhul cinayet dosyasının daha aydınlatıldığını, böylece 46 dosyada 52 maktul ve 7 yaralının bulunduğu olayların çözüme kavuşturulduğunu bildirdi.

Bakan Gürlek: 6 faili meçhul cinayet dosyası daha aydınlatıldı

Adalet Bakanı Gürlek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, faili meçhul cinayetlere ilişkin yürütülen çalışmalara dair bilgi verdi.

Gürlek, Cumhuriyet başsavcılıkları ile emniyet ve jandarma teşkilatlarının koordinasyonunda faili meçhul cinayetlerin üzerine kararlılıkla gidildiğini belirterek, Bakanlık bünyesinde 24 Nisan 2026 tarihinde kurulan Faili Meçhul Suçları Araştırma Daire Başkanlığının koordinasyonunda 6 cinayet dosyasının daha aydınlatıldığını açıkladı.

Gürlek, çalışmalar sonucunda 46 dosyada, 52 maktul ve 7 yaralının bulunduğu faili meçhul olayların üzerindeki sır perdesinin kaldırıldığını bildirdi.

Bakan Gürlek’in açıklamasına göre dosyalara ilişkin gelişmeler şöyle:

Bursa/Mustafakemalpaşa; 2020 yılında yol kenarındaki sulama kanalında ağır yaralı bulunan ve bir gün sonra hayatını kaybeden 7 yaşındaki Medine Kesmeni’nin ölümüne ilişkin dosyada araç parçaları, Plaka Tanıma Sistemi (PTS) ve baz kayıtları ile yeni tanık beyanları değerlendirildi. Şüpheli Erkan Edincik, “ihmali davranışla kasten öldürme” suçundan tutuklandı.

Diyarbakır/Bismil; 2014 yılında dere yatağında bulunan ve 12 yıldır kimliği belirlenemeyen kemiklerin, DNA incelemesi sonucunda 2013 yılında kaybolan Dilek Kalkan’a ait olduğu tespit edildi. Dosyanın yeniden açılmasının ardından olayla bağlantılı olduğu değerlendirilen 7 şüpheliden 6’sı gözaltına alındı. Bir şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmalar sürüyor.

İzmir/Torbalı; 8 Mart 2026 tarihinde evine girmeye çalışan kişilerin peşinden gittikten sonra silahla vurularak hayatını kaybeden Mehmet Köstekçi’nin dosyasında kamera görüntüleri, HTS ve baz kayıtları incelendi. Çalışmalar sonucunda 8 şüpheli tespit edildi ve tamamı yakalanarak gözaltına alındı.

Muş/Hasköy; 2011 yılında silahlı saldırı sonucu öldürülen Felemez Kulaç’ın dosyasında 1988 yılına uzanan husumet ile olay öncesi ve sonrasındaki hareketlilik HTS, baz ve PTS kayıtları üzerinden yeniden incelendi. Olayla bağlantılı şüphelilere yönelik operasyonlarda 11 kişi yakalanarak gözaltına alındı. Diğer şüphelilere yönelik adli işlemler devam ediyor.

Nevşehir/Ürgüp; 2008 yılında öldürülerek yol kenarına bırakılan Sedat Ünal’ın dosyası yeniden ele alındı. 18 yıl önceki kriminal bulgular, DNA verileri ve HTS kayıtlarının yeniden incelenmesiyle maktulün son görüldüğü ruhsatsız kumarhaneden olay yerine uzanan hareketlilik ortaya çıkarıldı. 7 şüpheli hakkında kasten öldürme suçundan adli işlemler başlatıldı.

Siirt/Baykan; 2024 yılında kaybolan Mekiye Akyel’in dosyasında 190 bin metrekarelik alanda yüzlerce personelle arama yapıldı. Dijital ayak izleri, HTS ve PTS kayıtları, tanık anlatımları ve şüphelilerin çelişkili beyanları incelendi. Soruşturma sonucunda eski eşi ve yakınlarının da aralarında bulunduğu şüpheliler hakkında “töre saikiyle tasarlayarak kasten öldürme” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından iddianame düzenlendi.

Gürlek, açıklamasında Bursa-Mustafakemalpaşa, Diyarbakır-Bismil, İzmir-Torbalı, Muş, Nevşehir-Ürgüp ve Siirt-Baykan Cumhuriyet başsavcılıkları ile jandarma teşkilatları, JASAT ekipleri, Adli Tıp Kurumu ve çalışmalara katkı sağlayan görevlilere teşekkür etti.

Gürlek, “Hiçbir cinayeti unutmayacağız. Hiçbir dosyanın üzerini örtmeyeceğiz. Hiçbir failin cezasız kalmasına izin vermeyeceğiz!” ifadelerini kullandı.

  Hibya Haber Ajansı