Endeks bayram tatili sonrasında sert geriledi

endeks-bayram-tatili-sonrasinda-sert-geriledi-05082009

Endeks bayram tatili sonrasında sert geriledi

BIST100… Endeks Bayram Tatili Sonrasında Sert Geriledi… Bayram tatili sonrasında yeni işlem gününe artıda başlayan endeks satış baskısı altında kalarak 1,065 puana kadar geriledi. BIST100’deki değer kaybı %5’in üzerine çıkarken seansın geri kalanında kayıplarının bir kısmını telafi ederek işlem günü %3.53 değer kaybıyla tamamladı. Endeks son 1 hafta içerisinde %12’nin üzerinde değer kaybederken, üst üste düşüşünü 4.güne taşıdı. Endeks yaşadığı değer kayıplarıyla haziran ayı ortasındaki seviyelerine geriledi. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 600’ün üzerine çıkarak Nisan ve Mayıs ayındaki seviyelerine yükseldi. Bankacılık sektörü hisseleri endeksteki gerilemenin en temel faktörlerinden biriydi. Diğer taraftan primli hisselerde de kar realizasyonu vardı. Londra swap piyasasında TL faizleri gecelik %1000 seviyesinin üzerine çıktı. Yabancı yatırımcıların TL likiditesi sağlamak için elindeki aktiflerin bir kısmını satmasıyla satışlarını devam ettirdiği görüldü. Yurt içi üretim PMI verisi ekonomik toparlanmanın beklentilerden güçlü olabileceğine işaret etti. Almanya da seans kapanışına yakın Türkiye’deki bazı bölgelere seyahat uyarısını kaldırdı. Yeni işlem gününde Asya piyasaları ABD ve Çin arasındaki gerilimin etkisinde yön bulmakta zorlanıyor. ABD endeksleri de vadeli piyasalarda teşvik beklentileriyle yataya yakın artı bölgede işlem görüyor.

 

 

USDTRY… Kurda Hareketlenme Var… TÜFE temmuz ayında piyasa beklentilerinin altında kaldı. Bir önceki aya göre %0.58 artış gösterirken, bir önceki yılın temmuz ayına göre %11.76 artış gösterdi. Piyasa beklentisi %12 olarak gerçekleşeceği yönündeydi. Dolar TL kuru verinin ardından 6.92 seviyesine geri çekildikten sonra gelen tepki alımlarının sonucunda 6.96 seviyesinde dengelendi. Gelişen piyasa ülke para birimleri genel itibarıyla dolar karşısında zayıf bir görünüm sergilemesine rağmen TL direnç gösteriyor. Türkiye’nin risk primi göstergesi olan 5 yıllık CDS’ler 600 baz puanı aştı. Yurt dışında TL swap faizleri sert bir şekilde yükseldi. Almanya’nın Türkiye’nin bazı bölgelerine seyahat yasağını kaldırmasıyla birlikte 6.89 seviyelerine kadar geri çekilen Dolar TL kuru dış finansman ihtiyacına ve döviz rezervlerine yönelik endişelerle birlikte yeniden 6.95 seviyelerine yükseldi.

 

 

EURTRY…8.24 Seviyelerine Yükseldi… Almanya’nın Türkiye’nin bazı bölgelerine seyahat yasağını kaldırmasıyla birlikte akşam saatlerinde 8.12 seviyelerine kadar gerileyen Euro TL kuru yeni işlem gününde dış finansman ve düşük rezervlere ilişkin endişelerle birlikte yükseliş eğilimini koruyor.

 

 

EURUSD… PMI Verileri Takip Edilecek… ABD kongresindeki mali teşvik paketi görüşmeleri, ABD’de açıklanacak özel sektör istihdam ve PMI verilerinin takip edileceği işlem gününde Euro Dolar paritesi yataya yakın bir şekilde 1.18 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

XAUUSD… 2,030 $ Seviyesine Yükselerek Rekor Tazeledi… ABD tahvil getirilerindeki düşüş, zayıf dolar ve ABD ve Çin arasında süregelen gerilimle birlikte altının ons fiyatı 2,031 $ seviyesine kadar yükselerek rekor tazeledi. Merkez bankalarının genişlemeci para politikaları ve doların son dönemde global bazda değer kaybetmesiyle altının ons fiyatı güçlü bir görünüm sergiledi. Ons altında bugün ABD’de açıklanacak PMI verileri ve ADP tarım dışı istihdam verisi izlenecek. Teknik olarak güçlü olan görünümü altına ilişkin temel dinamikler de destekliyor.

 

 

GAUTRY… Ons Fiyatındaki Yükselişten Destek Buldu… Dolar TL kurunun akşam saatlerinde geri çekilmesine rağmen altının ons fiyatının 2,000 $ eşiğini aşarak yeni rekor seviyelere yükselmesiyle gram altın yukarı yönlü momentumunu sürdürdü. Gram altın 452 TL seviyelerine kadar yükseldikten sonra yeni işlem gününün ilk saatlerinde 450 TL seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

BRENT…44 $ Seviyelerinde… Koronavirüs vaka sayılarındaki artış petrol fiyatları üzerinde baskı kurmaya devam ederken, ABD’de mali teşvik beklentileriyle birlikte brent petrolün varil fiyatı vadeli piyasalarda 44 $ seviyesine yükseldi.

 

 

S&P500… ABD’de Endeksler Teşvik Paketi İyimserliğiyle İşlem Gününü Artıda Tamamladı…Teşvik paketi görüşmeleri devam ederken ABD endeksleri günü yükselişle tamamladı. S&P500 endeksi %0.36 değer kazanarak 3,307 puana yükseldi. Basına yansıyan haberlerde işsizlik sigortasının uzatılmasına yönelik görüşmelerde henüz olumlu bir sonuç alınamasa da Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ilerleme kaydedildiğine yönelik açıklamaları borsa endekslerine pozitif yansıdı.

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı