ABD'nin Beijing Büyükelçisi Çin Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı

abdnin-beijing-buyukelcisi-cin-disisleri-bakanligina-cagirildi-16072003

ABD'nin Beijing Büyükelçisi Çin Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Zheng Zeguang dün ABD'nin Beijing Büyükelçisi Terry Edward Branstad'ı bakanlığa çağırarak, ABD Başkanı Trump'ın imzaladığı, sözde "Hong Kong Özerklik Yasası" ve ilgili idari kararlara tepkisini gösterdi.

Zheng, ABD'nin yasa ve idari kararlarının Hong Kong Ulusal Güvenlik Koruma Yasası'nı karalamaya çalıştığını, bölgeye verilen özel statünün kaldırıldığını ve Çin'in kurum ve şahıslarına yaptırım uygulanma tehdidinde bulunulduğunu hatırlatarak konuşmasına şöyle devam etti: "Bu girişimler Çin'in içişlerine yönelik kaba bir müdahaledir ve uluslararası hukuk ve uluslararası ilişkilerin temel ilkelerini ciddi şekilde ihlal etmektedir. Buna, Çin kararlılıkla karşı çıkıyor ve şiddetle kınıyor. Kendi meşru çıkarlarını korumak için Çin, gerekli önlemleri alıp ABD'nin ilgili kurum ve şahıslarına yaptırım uygulayacak."

Zheng, Hong Kong'un Çin'in bir özel idari bölgesi olduğunu, Çin'in içişi olarak Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasası'nın saptanması hakkında hiçbir yabancı ülkenin müdahale hakkı bulunmadığını vurguladı. Hong Kong sakinlerinin yasal hakları ve özgürlüğünü korumayı amaçlayan Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasası'nın bölge sakinlerinden destek aldığını belirtti.

Zheng, ABD yönetiminin sözde Hong Kong Özerklik Yasası ve idari kararlarının Hong Kong halkının demokrasisi ve özgürlüğü için değil, Çin'in kalkınmasını engellemeyi amaçladığını ve bu girişimlerin başarıya ulaşamayacağını dile getirdi. Zheng, ABD yönetiminin hatasını düzeltip yasa ve idari kararları uygulamaması çağrısında bulunduğunu kaydetti.

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Zheng Zeguang, ABD yönetiminin son günlerde Xinjiang, Tibet ve Güney Çin Denizi gibi meselelerde de Çin'in içişlerine müdahale eden ve Çin'in çıkarlarını zedeleyen girişimlerde bulunduğunu, bunun ABD'nin hegemonya özünü yansıttığını kaydetti. Zheng, ABD'nin girişimlerine karşı Çin'in gerekli önlemleri aldığını ve almaya devam edeceğini söyledi.

 

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı