Teknopark İstanbul’dan COVID-19’la mücadeleye önemli katkı

teknopark-istanbuldan-covid-19la-mucadeleye-onemli-katki-01042011

Teknopark İstanbul’dan COVID-19’la mücadeleye önemli katkı

Teknopark İstanbul Türkiye’nin COVID-19 ile mücadelesine İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi (İSEK) ve Cube Incubation girişimcilerinin çalışmalarıyla destek veriyor. Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu “COVID-19 ile mücadelede İSEK kümelenmemizi ve Cube Incubation’da yer alan şirketlerimizi sunduğumuz imkanlarla yakından destekliyoruz. Şirketlerimiz de bu alanlarda özveriyle çalışmalarını sürdürüyorlar ve yenilikçi yaklaşımlar ortaya koyuyorlar. Geçtiğimiz hafta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve ilgili kurumların destekleriyle düzenlenen Coronathon’da kampüsümüzde faaliyet gösteren Invenoa 20 bin TL’lik bir destek almaya hak kazandı. Destek alan Medibook projesi; COVID-19 salgını nedeniyle hastaneye gidemeyen ve kronik hastalığı/takibi olan kişilere uçtan uca bulundukları noktadan görüntülü olarak sağlık hizmeti sağlayan ve aynı zamanda karantinadaki hastaların da veri takibini yapabilen bir e-sağlık platformu. Bu platform hem vatandaşların hem de hekimlerin sağlığı noktasında önemli bir çalışma. Teknoparkımızda bu tür çalışmaların hayata geçirilmesi için var gücümüzle çalışacağız.” diyor.

İSEK’in öncelikli hedefi yerli tıbbi cihaz üretim kapasitesini ortaya çıkarmak

Tüm dünyada COVID-19 salgınıyla mücadele eden sağlık sektöründe oldukça hareketli günler yaşanıyor. Virüsle mücadelede her ülke kendi ihtiyacına ve potansiyeline göre hareket ederken Türkiye’de de tıbbi cihaz potansiyelinin oldukça yüksek olduğu düşünülüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Destek Programı kapsamında Teknopark İstanbul koordinasyonunda yürütülen İSEK, Türkiye’de yerli tıbbi cihaz üretim kapasitesinin ortaya çıkarılması için çalışmalar yürütüyor. Kümelenme salgın özelinde tanı, yoğun bakım desteği, solunum destek malzemeleri ve kişisel koruma malzemelerini piyasaya sürmek için hazırlıklar yapan şirketlere destek veriyor.

İSEK, Türkiye’nin COVİD-19’la mücadelesine liderlik ediyor

Türkiye’de sağlık bilimleri alanında yüksek teknolojili Ar-Ge çalışmalarının hayata geçirilmesi için faaliyet gösteren İSEK’in paydaşları arasında İstanbul Bölgesi’nde faaliyet gösteren 19 üniversite, 175 şirket, 3 kamu kuruluşu ve 13 sivil toplum kuruluşu bulunuyor. Türkiye’nin ileri sağlık teknolojilerinde lider bir konuma gelmesi için çalışmalar yürüten İSEK COVID-19’la mücadele kapsamında da başarılı çalışmaların ortaya çıkarılmasına liderlik ediyor. COVID-19 salgınının yarattığı sorunlara sosyal ve lojistik anlamda yenilikçi çözümler üretmek hedefiyle online bir Coronathon etkinliğine de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gibi kurumlarla birlikte destek veren kümelenme yurt çapında pek çok sağlık kümelenmesiyle de ortak hareket ederek fikir alışverişinde bulunuyor.

COVID-19’la mücadelede yerli üretim destekleniyor

Geçen yıl birkaç sağlık kümelenmesiyle birlikte Sağlık Kümeleri Platformu’nu kuran İSEK, COVID-19 gündeminde ise özellikle ihtiyaca yönelik yerli üretimin desteklenmesi, ilgili firmaların belirlenmesi ve kamu otoriteleri ile irtibata geçilerek acil eylem planının hayata geçirilmesiyle ilgili yoğun bir çaba sarf ediyor. Ayrıca İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nde bir kriz masası kurulması için de çalışmalar yürüten İSEK COVID-19 salgınıyla ilgili bir hastalık modellemesinin yapılması noktasında da ilgili grupları Sağlık Bakanlığı’na yönlendiriyor. COVID-19 nedeniyle kritik komponentlerin yurt dışından gelmesinde sıkıntı ve gecikmelerden dolayı hammaddede bekleme sürelerinin arttığını da göz önünde bulunduran kümelenme bu alanda çalışmalar yürüten ve bilişim tabanlı çözüm geliştiren şirketleri bir araya getirerek Sağlık Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürütmelerine destek oluyor.

Maskeler N95 kalitesinde üretilebilir

Türkiye’nin odak teknoloji alanlarında inovasyon üssü konumunda yer alan Teknopark İstanbul’un kuluçka merkezi Cube Incubation’da da COVID-19 kapsamında hareketli günler yaşanıyor. Cube Incubation’da Ar-Ge çalışmalarını yürüten Bacpolyzyme Bioengineering şu anda üretilen normal maskelerin koruyuculuğunu arttırmak amacıyla maskenin yüzle temas eden bölümüne, tamamen biyolojik olarak uyumlu, FDA tarafından GRAS (Generally Recognized As Safe) olarak kabul edilmiş biyomalzemenin entegre edilmesi ve bu sayede havadaki hem viral hem de mikrobiyal kontaminantların filtrelenmesi noktasında kritik bir çalışma yürütüyor. Şirket COVID-19 için üretilen maskelerin N95 kalitesinde olması için nano boyutta bir malzeme üretim hazırlığında.

Kısıtlı ortamlarda oksijen üretimi mümkün olabilir

Cube Incubation’da çalışmalar yürüten Stratejik Yenilikçiler; Dünya Sağlık Örgütü’nün oksijen üretim çağrısı kapsamında bilinen oksijen üretim tekniklerinin evde ve sahada kullanımına yönelik önemli bir proje yürütüyor. Konsept aşamasında olan proje desteklenmesi halinde elektriğin olmadığı bölgelerde bile oksijen üretimini mümkün kılabilir. Ev ortamları içi ayrı, elektriğin olmadığı ortamlar için ayrı çalışma planlayan şirket 6 aylık deneme sürecinin ardından seri üretime geçebilir.

 


Hibya Haber Ajansı