Düşük risk iştahına direnç gösteriyor

dusuk-risk-istahina-direnc-gosteriyor-26022009

Düşük risk iştahına direnç gösteriyor

BIST100…Düşük Risk İştahına Direnç Gösteriyor… Virüs endişelerinin yoğun bir şekilde hissedildiği piyasalarda haftanın ilk işlem günündeki satış dalgasının kısmen durulduğunu söylemek mümkün. Virüs salgınının Çin dışında da hızlı bir şekilde yayılması küresel büyümeye yönelik endişeleri besliyor. Buna ek olarak yurt içi genelinde jeopolitik riskler ve İdlib meselesi eksenindeki gelişmeler gündemde kalmayı sürdürüyor. Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov İdlib ve 5 Mart tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilmesi planlanan dörtlü zirve hakkında açıklamalarda bulundu. İdlib eksenindeki haber akışı 5 Mart tarihine kadar piyasaların takibinde olacak. Gün içerisinde 115,990 seviyesini test eden endeks günün geri kalanında gelen haber akışının etkisinde karışık bir görünüm sergiledi ve günü sınırlı bir düşüşle tamamladı. Asya piyasalarında Güney Kore’de artan vaka sayısına bağlı olarak risk iştahının düşük olduğu gözlemleniyor.

 

 

USDTRY… Sınırlı Bir Yükseliş Kaydetti… Koronavirüs salgını küresel piyasalarda özellikle gelişen piyasa ülkeleri para birimleri üzerinde baskı oluşturuyor. Gün içerisinde 6.07 seviyelerine kadar gerileyen Dolar TL kuru günün ilerleyen saatlerinde sınırlı bir yükseliş gerçekleştirdi. Akşam saatlerinde Murat Uysal Bursa Sanayi ve Ticaret Odası’nın etkinliğinde bir konuşma gerçekleştirdi. Uysal, enflasyon görünümünün en son enflasyon raporundaki tahminlerle uyumlu olduğu belirtti. Bugün TCMB’nin Şubat ayı toplantısının tutanakları yayınlanacak.

 

 

EURTRY… TL Varlıklar Negatif Görünüm Sergilemeyi Sürdürüyor… Euro TL kuru günün ilk yarısında risk iştahındaki artışa bağlı olarak gerilese de yurt içi ve yurt dışı haber akışının etkisinde sınırlı bir şekilde yükseldi.

 

 

EURUSD…Paritedeki Oynaklık Yükseldi…Paritedeki volatilite Ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Kısa pozisyon alanların sayısı son 7 gün içerisinde keskin bir şekilde geriledi. Geçen hafta Euro bölgesi ve Almanya’dan gelen makroekonomik verilerin beklentilerden iyi gelmesinin 2 hafta önceki görünümün değişmesindeki payı büyük. Almanya’da 4.çeyrek büyüme verileri beklentilere paralel geldi. ABD tahvil faizleri güvenli liman talebiyle gerilemeye devam ederken, dolar global bazda güçlü bir görünüm sergiliyor.

 

 

XAUUSD…Piyasalara Risk Off Modu Hakim…Çin’de koronavirüs salgını kaynaklı olarak hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor. Risk iştahındaki bozulmanın sürmesi güvenli liman olarak algılanan varlıklara olan talebin güçlü seyretmesine neden oluyor. Altının ons fiyatı pazartesi günü 1690 $ seviyelerini test ettikten sonra geri çekildi. Koronavirüs aşısının geliştirildiğine dair gelen haber akışı altındaki gerilemenin başlıca sebebi olurken, bu gelişme henüz konuyla alakalı resmi kurumlar tarafından onaylanmış değil. Virüs salgının yayıldığı ülke sayısı giderek artarken ve enfeksiyon kapmış kişi sayısı da artarken altının güvenli liman talebinden destek bulması beklenebilir. ABD Tarım Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Birinci Faz Anlaşma kapsamında Çin’in ABD’nin tarımsal ürünlerine yönelik ithalat kısıtlamalarının kademeli olarak kaldırılmaya başlandığı duyuruldu.

 

 

GAUTRY…Sert Yükseliş ve Düşüşler Gözlemleniyor…Pazartesi günkü sert yükselişin ardından altının gram fiyatı ons altın fiyatındaki gerilemeye bağlı olarak 319 TL seviyelerine kadar geri çekildi. TL’deki değer kaybıyla gün içi kayıplarının bir kısmını geri alan gram altın yeni işlem gününün ilk saatlerinde 325 TL seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

BRENT…Brent petrol Pazartesi günü gelen güçlü satış dalgasının ardından sakin bir görünüm sergiledi. Yatırımcılar hızlı bir şekilde yayılan korona virüsün ekonomiye olan etkilerini değerlendiriyor. Suudi Arabistan Enerji Bakanı dün OPEC üyeleriyle iletişim halinde olduklarını şu an için üretim kesintisini uzatmak veya anlaşmayı değiştirmek konusunda bir karar bulunmadığını ifade etti. Brent petrolün varil fiyatı dün 54 $ seviyelerine geriledi.

 

 

S&P500…Wall Street Satış Baskısı Altında…Ekonomik görünümle ilgili beklentilerin kötüleşmesi ve buna bağlı olarak fiyat düşüşü beklentisi nedeniyle Wall Street satıcılı bir seyir izliyor. Kayıpların %3’ü bulduğu işlem gününde yatırımcılar hisse senedi piyasası yerine tahvil ve altın gibi daha güvenli limanlara sığınmış durumda.

 

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı