Artan jeopolitik riskler, endeksi baskılıyor

artan-jeopolitik-riskler-endeksi-baskiliyor-21022009

Artan jeopolitik riskler, endeksi baskılıyor

Yurtiçi piyasalarda dün İdlib gündemine dair gelen haber akışlarının ardından BIST100’de satışlar derinleşirken, kur 6.10 seviyesini gördü. Arran jeopolitik riskler ise CDS primini yukarı yönlü hareketini tetikliyor. Konuyla ilgili olarak Rusya ile temaslar sürerken, İdlib’te tansiyon hala yüksek. Bugün gün içerisinde veri gündemi sakin fakat olası haber akışları fiyatlamalar açısından kritik olabilir. Ayrıca bugün piyasa kapanışı sonrasında Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, Türkiye ile ilgili kredi notu ve görünümüne dair değerlendirme yapması bekleniyor. Beklenti bir değişiklik olmaması yönünde fakat olası açıklama yapılması durumunda metindeki detaylar gelecek dönem not değişikliği için sinyal niteliği oluşturabilir. BIST100 endeksi dün tüm bu yaşananlarla birlikte 115.642 seviyesine kadar geri çekilerek günü %2.98 aşağıda kapattı. Endekste kritik eşik 113.000 noktası olurken, kurda 6.10 üzerindeki kalıcılık hareketin devamı açısından kritik olabilir.

Yurtdışında ise gündem daha çok coronavirüsü haberlerinin çerçevesinde şekilleniyor. Çin’de yaşananların diğer Asya ülkelerine de yansımış olması piyasaların satış ağırlıklı fiyatlamalarını tetikliyor. Bugün gündemde şubat ayı öncü PMI dataları ön planda ve virüse için tedavi yöntemine dair sürpriz açıklamalar dikkat çekici olabilir. Bu sabah Asya piyasalarında Çin hariç negatif bir tablo, vadeliler kanadında da benzer şekilde satışların hakim olduğu gözleniyor. Güvenli liman talebine olan ilgi ons altını son 7 yılın en yüksek seviyelerine doğru taşımaya devam ediyor. Kıymetli metal bu sabah 1630$ seviyesinin hemen altında işlem görüyor. Petrolde ise talep yönlü gelişmelerin negatif etkilenebileceği tahminleri ile satıcılı seyrediyor.

Artan jeopolitik riskler, endeksi baskılıyor

Manşette Öne Çıkanlar

·         Bugün piyasa kapanışı sonrasında (tahmini 00.10-00.30) Fitch’in Türkiye ile ilgili kredi notu ve görünümü ile ilgili değerlendirme yapması bekleniyor.

·         AB üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları dün Brüksel'de yaptıkları toplantıda, Britanya'nın ayrılması sonrası 75 milyar euro büyüklüğündeki 2021-2027 dönemi AB bütçesinde oluşan açığın nasıl kapatılacağı üzerinde henüz ilerleme sağlayamadı.

·         ABD Hazine Bakanlığı'ndan kıdemli bir yetkili, ABD yönetiminin koronavirüs salgınına rağmen Çin'in faz 1 ticaret anlaşmasında verdiği daha fazla Amerikan malı alma taahhüdünü yerine getirmesini beklediğini söyledi.

·         ABD'li Kongre üyeleri, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya bir mektup göndererek, İdlib'de yaşananlar nedeniyle Suriye ile Rusya'ya yönelik yaptırım uygulanması çağrısında bulundu.

·         Macron ve  Merkel telefon görüşmesinde İdlib krizinin çözülmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin ile 4'lü bir zirvede bir araya gelmeye hazır olduklarını bildirdi.

·         BM, Libya'da kalıcı ateşkes sağlamayı amaçlayan Cenevre'deki 5+5 formatındaki ortak askeri komite toplantılarının yeniden başladığını duyurdu.

·         Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

·         Borsa İstanbul’da bugün yatay negatif bir açılış bekleniyor.

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı