Dolar global bazda güç kazandı

dolar-global-bazda-guc-kazandi-10082009

Dolar global bazda güç kazandı

BIST100…Endekse Bağlı Devre Kesici Sistem Devreye Alınıyor… Geçtiğimiz hafta global risk iştahının yüksek seyretmesine karşın swap faizlerindeki yükseliş ve Dolar TL kurundaki sıçrama nedeniyle TL varlıklar negatif bir görünüm sergiledi. BIST100 endeksi Cuma günü gelen tepki alımlarıyla birlikte haftalık kayıplarının bir kısmını geri almaya başardı. Endeks gün içerisinde karışık bir görünüm sergilerken haftanın son işlem gününü %2.53 yükselişle 1,061 puandan tamamladı. Geçtiğimiz hafta 965 puana kadar gerileyen endeksin 200 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 1,070 seviyesine doğru yönelmesi olumlu bir performans sergilemesine yardımcı olması beklenebilir. Yeni haftanın ilk işlem gününde global risk iştahı olumlu seyrediyor. Asya Pasifik piyasaları ve ABD endeks vadelileri artıda. Bu hafta yurt içi piyasalarda istihdam, cari denge ve sanayi üretim verileri takip edilecekken, kur tarafındaki hareketler ve jeopolitik gelişmeler de gündemdeki yerini koruyacaktır.

 

 

USDTRY… BDDK Aktif Rasyosunda Değişikliğe Gitti… Kurda yaşanan hareketlenmenin hız kazanmasıyla birlikte TCMB birtakım tedbirler almaya yöneldi. Açık Piyasa İşlemleri aracılığıyla tanınan likidite imkânları yarı yarıya düşürülürken, bu hamlenin bankaların fonlama maliyetlerini yükseltmesi beklenebilir. BDDK ise aktif rasyosunda güncelleme yaptı. Aktif rasyosundaki döviz kalemlerinin TL’ye çevriminde bir önceki ayın ortalaması alınacak. Aktif rasyosu değeri hedefi mevduat bankalarında %100’den %95’e geriledi. Alınan önlemlerin neticesinde Dolar TL kuru geçtiğimiz haftanın son işlem gününde 7.13 seviyelerine kadar gerilerken, yeni haftanın ilk saatlerinde TL Dolar karşısında direnmekte zorlanıyor. Dolar TL kuru yeni işlem gününün sabah saatlerinde 7.30 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

EURTRY… TL Varlıklar Zayıf Görünüm Sergiliyor… TCMB’nin para politikasını sıkılaştırması sonrasında 8.43 seviyelerine geri çekilen Euro TL kuru yeni haftanın ilk işlem gününde Euro’nun global bazda güçlü, TL’nin ise zayıf seyretmesiyle birlikte yükselişte.

 

 

EURUSD… Dolar Global Bazda Güç Kazandı… Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verileri ABD’de toparlanmanın güçlü bir şekilde devam ettiğine işaret etti. Dolar global bazda değer kazanırken Euro Dolar paritesi 2 Nisan bu yana en büyük değer kaybını yaşadı. Son dönemde yaşadığı değer kayıplarını telafi etmek isteyen dolar ABD Başkanı Donald Trump’ın kongredeki görüşmeleri beklemeden imzaladığı destek paketinden destek bulması beklenebilir.

 

 

XAUUSD… Güçlü Gelen ABD İstihdam Verisi Sonrasında Geriledi… Altının ons fiyatı ABD’de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden iyi gelmesiyle birlikte 2,015 $ seviyelerine kadar geriledikten sonra yatay seyretti. Ekonomideki toparlanmanın zaman alacağına yönelik beklentiler ve öncü merkez bankalarının gevşek para politikaları altın fiyatlarının 2,000 $ seviyesinin üzerinde tutunmasına destek sağlıyor.

 

 

GAUTRY… Rekor Seviyelerden Geri Çekildi… Altının ons fiyatı ve Dolar TL kurundaki gerilemeyle birlikte gram altın rekor seviyelerden geri çekildi. Yeni işlem gününde ons altındaki yatay seyre rağmen Dolar TL kurundaki yükselişten destek buluyor.

 

 

BRENT… Saudi Aramco’dan Gelen Açıklama Sonrasında Kayıplarını Durdurdu… Brent petrolün varil fiyatı yeni haftaya yataya yakın bir açılış yaparak başladı. ABD’de istihdam verilerinin beklentilerden iyi gelmesi ve Koronavirüs pandemisi henüz kontrol altına alınamasa da Saudi Aramco’nun petrol talebinin yılın geri kalanında yükseleceğine dair beklentisiyle petrol fiyatları yeni haftada kayıplarını durdurdu.

 

 

S&P500…Karışık Bir Görünüm Sergiledi… ABD ve Çin arasındaki gerilim, salgınla mücadele kapsamında devreye alınması planlanan mali teşvik paketine yönelik belirsizlikler ve istihdam verilerini takip eden ABD hisse senedi piyasaları haftanın son işlem gününde karışık bir görünüm sergiledi. S&P500 endeksi haftayı 3,351 puandan tamamladı.

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı