İletişim araçları artıyor

iletisim-araclari-artiyor-15032009

İletişim araçları artıyor

Eskiye oranla daha fazla kitleye ulaşan firmalar fotoğraf ve videolara daha çok ihtiyaç duymaya başladılar, daha profesyonel ve daha estetik görüntüler için yatırımlarını da arttırdılar doğal olarak.

Fotoğraf ve videolara olan ihtiyaç bu denli artmışken, fotoğraf sektöründe de istihdam artıyor; dijital fotoğraf makinelerinin artması, kolay ulaşılabiliyor olması fotoğraf çeken kişi sayısını artırıyor. Bu haberimizde bilir kişiye sormak istedik; sektörde neler oluyor, çokça fotoğraf çeken görüyoruz, fotoğraflar gerçekten kalite mi, moda çekimleri sanırım en çok ilgi çekeni, modada fotoğraf… Tüm sorularımızın cevabını GazeTEMAS’ın, UOKISweb’in ve UOBENKURALCOMTR’nin kurucusu U.Oben KURAL cevaplıyor.

Fotoğraf ve Video Sektörü Hakkında ki Düşünceleriniz Nelerdir?

Dünya’nın en keyifli mesleği diyebilirim, bir yazılım mühendisi, girişimci ve dijital pazarlama uzmanı olarak dinlendiğim alan fotoğraf, fotoğraf diyorum çünkü video çeksem de sokaklarda fotoğraf çekmek asıl başladığım nokta. Artık firmalar potansiyel müşterilerine çok rahat ulaşıyor, iletişim araçlarının artması daha kaliteli işler çıkarmak zorunda bırakıyor firma sahiplerini. Sektör çok büyük ve geniş kitle bir müşteri potansiyeline sahip. Çok başarılı fotoğrafçılar, büyük ustalarımız var. Lakin maliyeti düşürmek isteyen firma sahipleri her hangi bir makinesi olan kişilere fotoğraf ve videolarını teslim ediyor, kalitesiz görseller elde ettiklerinde tekrar bütçe ayırmak zorunda kalıyorlar. Referans görüntülere iyi bakmalarını, ekipmanları ve çalışılacak firmaların yeterliliğine iyi bakmalılar.

Amatör / Profesyonel ayrımını nasıl yapmalı firmalar?

Aslında bu ayrım referans görüntüler ile hızlıca anlaşılır, amatör fotoğrafçı veya profesyonel fotoğrafçı ayrımını anlatmak çok uzun bir konu lakin; ekipmanlar, konusunda uzman fotoğrafçı, referans görüntülerin işlenmesi ve ham hallerine bakmayı istemeli çekimi yaptıran firmalar. Teknoloji gelişiyor, doğal olarak fotoğraf ve video profesyonelliği düzenlemekten de geçiyor. Bunun için ham hallerine, sonra da işlenmiş hallerine bakmaları büyük önem arz edecektir.

Tekstil sektörü ve Moda Fotoğrafçılığı pazarın en büyük dilimini alıyor, bu konuda ki düşünceniz nedir?

Ben fotoğrafa sokaklarda başladım,fotoğraf eğitimleri vererek sokak fotoğrafçılığında pek çok arkadaşımla görmeyi yeniden öğrendim. Tekstil sektörü ürünlerini daha iyi teşhir etmek ve kitlelere sunmak için görsel iletişimi tercih ediyor. Büyük markalarının yatırımlarını görüyoruz, fotoğraf ve videodaki estetikleri ise mükemmel. Tabii ben de bu estetiğe önem veriyorum. Çekim öncesi konsept, model seçimi ve ürünlerin kombinlerine kadar dikkat ediyoruz. Ve en önemlisi fotoğrafta ruh görmek için çabalıyorum. Bu neden ile çekimlerimi genellikle dış çekim ve halkın içinde yapmayı tercih ediyorum. Fakat farklı konseptlerimiz de oluyor, tarihi mekanlar, doğa ve pek çok farklı tarzı barındırıyoruz kadrajlarımızda. Stüdyo çekimlerinde ise yine aynı düşünce ile hareket etmeyi kendimize yol belirledik.

Dijital Platformları büyüdükçe, firmaların kitleleri daha da artıyor; masa üstü veya tuval üstü çekimlerden tutun, dış mekan çekimlerine kadar ihtiyaçları artıyor. Her hangi bir bilinen markayı göze alın, dış çekim ve stüdyo çekimi eş zamanlı güdüyor, yayınlıyor. Tabii ki satışlarını artırıyor bu görseller, daha kaliteli daha da verimli bir iletişim sağlıyor firmalara.

Oben KURAL Kimdir?

1986 Tekirdağ Saray doğumlu, 1 kız babası girişimci Oben KURAL; yazılım uzmanı ve UOKISweb’in kurucusu dijital pazarlama ve yazılım ihtiyaçlarını karşılayan ekibi ile crm,erp,eticaret paketleri ve kurumsal çözümler üretmekte.

Yazılım ile girdiği medya sektörüne GazeTEMAS’ı katan Oben KURAL sanat haberleri ve etkinliklerini daha geniş kitlelere ulaştırmakta.

Moda Fotoğrafçılığı ve Fotoğraf Eğitmeni yönü ile nefes aldığını söyleyen Oben KURAL; “fotoğraf ile insanlara dokunuyorum, sosyal sorumluluk projeleri ve görmediğim ruhlarını görüyorum” diyerek fotoğrafçılığa farklı bir yorum ekliyor.

Nisan ayında planladığı “İstanbul’un çocukları” adlı fotoğraf sergisi ile fotoğraf sevenlerle buluşmak için hazırlıklarını sürdürmekte.

Hibya Haber Ajansı