Koronavirüs dünya’da gerçekten zirveyi gördü mü?

koronavirus-dunyada-gercekten-zirveyi-gordu-mu-07042007

Koronavirüs dünya’da gerçekten zirveyi gördü mü?

Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ilk görüldüğü Çin'de ekonomik toparlanmanın "sınırlı da olsa cesaret verici" olduğunu, ancak salgının Çin'de veya başka bir ülkede tekrar yayılmasının göz ardı edilemeyeceğini ifade etti. Dün itibariyle korona virüsün Dünya genelinde toplam vaka sayısı 1 milyon 300 bini geçti. ABD’de vaka sayısı 363 bine ulaşırken yurtiçinde de vaka sayısı 30 bini aştı. Fakat test sayısında da 20 binin üzerinde sayı ile vaka sayısına baktığımızda vaka sayısı/test oranının düşüşte olmaya devam ettiği gözlendi. Ayrıca hayatını kaybeden sayısındaki değişimin de düşüşte olduğu, iyileşen vaka sayısında ise oranın iyileştiği göze çarptı.

JPMorgan CEO'su Dimon, koronavirüs pandemisinin kötü bir resesyona neden olacağını söyledi. JPMorgan Chase & Co. CEO'su Jamie Dimon, koronavirüs pandemisinin ABD ekonomisini neredeyse 2008'deki finans sistemine geri döndürecek büyük bir ekonomik gerilemeye ve strese yol açacağını söyledi. Dimon, Pazartesi günü hissedarlar için kaleme aldığı yıllık mektubunda, "Asgari düzeyde, bu durumun kötü bir resesyonla birlikte 2008'deki küresel finans krizi dönemindekine benzer bir finansal stresi içereceğini varsayıyoruz," dedi ve "Bankamız bu çeşit bir stresin etkilerinden muaf kalamaz" şeklinde görüş bildirdi.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, ülkenin 988 milyar dolar tutarında gelmiş geçmiş en büyük teşvik paketinin onaylandığını duyurdu. Asya devinin GSYİH'sinin yaklaşık yüzde 20'sine denk gelen paket, koronavirüsten etkilenen tüketici ve küçük işletmelere yönelik 6 trilyon yenlik nakit dağıtımını içeriyor. Ayrıca işletmeler için 26 trilyon yenlik vergi ve sosyal hizmet maliyeti ertelemesine gidilecek.

Dün haftanın ilk işlem gününe güçlü yükselişlerle başlayan ABD endeksleri gün boyunca virüsün hızına ilişkin azalış beklentilerinin etkisiyle yükseliş yönünde hareketine devam etti. Gelen son veriler virüs vaka sayılarında tepe noktasına ulaşıldığı ya da yaklaşıldığına dair iyimserlik oluşturuyor. Kesin bir durum olmasa da bu tip bir işaretin bile borsalarda bu denli toparlanma yarattığı gözleniyor. Önümüzdeki günlerde vaka sayılarına ilişkin görünüm bu şekilde olmaya devam ederse bu iyimserlik riskli varlıklara olan ilginin sürmesine neden olabilir. Ayrıca FED dün küçük işletme kredilendirme programını desteklemek için bankaların bu kredileri nakit olarak ABD merkez bankasına çevirmelerine izin vererek bankalar arasında düşük faizli kredileri elinde tutma konusundaki endişelerini hafifletti. Dün ABD’de Dow Jones endeksi 1600 puanın üzerinde değer kazandı ve yüzde 7,7 artışla 22.680 puana yükseldi. S&P 500 endeksi yüzde 6,7 artarak 2.655,93 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 7,3 yükselişle 7.913,24 puana çıktı

Avrupa’da da hem ekonomilere teşvik paketleri hem de korona virüs vaka sayılarındaki azalmanın verdiği iyimserlik endekslere olumlu yansıdı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 3,08 artarak 5.582, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 5,77 değer kazanarak 10.075, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 4,61'lik artışla 4.346, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi ise yüzde 4'lük yükselişle 17.039 puana ulaştı. Dün akşam saatlerinde İngiltere başbakanı Boris Johnson’ın yoğun bakıma kaldırıldığına dair haberler özellikle Sterlin üzerinde olumsuz hareketler yarattı. Bugün bu konuya ilişkin gelişmeler de yakından izlenebilir. Bu sabah ABD vadelilerine baktığımızda hafif negatif tarafta hareket ettiği gözleniyor. Asya endekslerinde ise önceki günkü karışık görünümün ardından bugün yükselişlerin yaşandığı gözleniyor.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı