Mart bitti

mart-bitti-01042010

Mart bitti

Mart ayının en büyük olayı Covid-19 hastalığının salgına dönmesi ve tüm dünya ülkelerinin % 95ine yayılması oldu. Vaka sayısı ayın başında 50 bin iken ay sonunda 850 bine ulaştı. Virüs Türkiye’de 9 Martta görülmüş ve hemen 11 Mart’ta duyurulmuştur. Ay sonunda Türkiye 13531 vaka ile 10. sırada yer aldı.  

 

Şubatın sonunda 106 bin seviyesinde olan BIST 100 Endeksi, 17 Mart’ta 81,936  ve 23 Mart’ta 82,528 seviyelerini görse de ay sonunda 89,644 ile kapatmıştır. Bu haliyle aylık kayıp %15.4 olmuştur.  Mart ayında; BIST Hizmet Endeksi % 10.2, Banka Endeksi %16.0, Sanayi Endeksi % 18.9 değer kaybı yaşamıştır.

 

Mart ayında; MSCI Dünya Endeksi %13.5 düşüş yaşarken Gelişmekte Olan Ülke Borsaları Endeksi % 15.6, Gelişmekte Olan Avrupa Ülkeleri Borsaları % 22.9 değer kaybetmiştir. Almanya’da Dax % 16.4, ABD’de S&P500 %12.0 değer kaybetti. 

 

Mart ayında salgının yayılması karşısında 7.7 milyarlık dünya nüfusunun yarısı karantina altına alınırken, diğer kısmında da ciddi kısıtlamalar getirilmiştir. Dolayısıyla ekonomik üretim ve ticaret aktivitesi sert düşüş gösterdi. Ancak Çin hariç! Virüsün çıkış noktası Çin, son verilere göre yayılması durdurmuş, aktif vaka sayısını 2 bine kadar indirmiş ve ekonomik aktiviteyi başlatmış durumda. Bugün gelen Caıxın Nihai İmalat PMI Mart't 45.5 beklenirken 50 yi geçerek 50.1 açıklandı.

 

Birçok ülke ilaç için çabasını sürdürmekte olsa da virüsün halen kesin bir tedavisi yoktur. Çin dahil edildiğinde % 21 olan iyileşme oranı, Çin hariç bakıldığında % 11’e inmektedir. Dolayısıyla yayılmasını karantina önlemleri ile almaktadır. Trump, ilk tedbirleri açıklarken bu ayki paskalya’ya kadar sürmesini planlamıştı ancak şimdi ay sonuna erteledi. Ancak İngiltere Haziran’a kadar sürebilir açıklaması yaptı.

 

ABD, İtalya ve İspanya gibi yayılımın ve ölümlerin fazla olduğu birçok ülkede bu ay virüsün zirve noktasını görüp sonra kontrol altına alındığını görebiliriz. Üretimin kesilmesi ve insanların evlere geçmesi ile işsizlik dünya çapında bir soruna dönüştü. Hükümetler bu konuda adımlar atarken Merkez Bankaları da finansal destek veriyor. Hazine, dün yaptığı açıklama ile önümüzdeki aylarda önceden planlanandan daha fazla borçlanma yapacağını açıklarken TCMB de dün yaptığı açıklama ile; tahvil alımı, API, reeskont gibi faaliyetlerle bankacılık sektörüne ve Hazine’ye destek vereceğini duyurdu.

 

Bugün ekonomilerde PMI verileri takip edilecekken ABD'de açıklanacak ADP özel sektör istihdamı merak ediliyor.

Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı