K-Pop dünya genelinde yükseliyor

k-pop-dunya-genelinde-yukseliyor-25022012

K-Pop dünya genelinde yükseliyor

 

Spotify, 2014 yılında K-Pop’un ilk kez öne çıktığı K-Pop Daebak çalma listesinin yayınlanmasından bu yana ortaya çıkan global yükselişini doğrulayan ilginç veri ve trendleri açıkladı. 2014’ten Ocak 2020 tarihine kadar olan verilere baktığımızda, K-Pop’un Spotify çalma listelerindeki payı, yüzde 1800’den fazla arttı ve aynı çalma listesi bugün 2,4 milyon takipçiye sahip. 2014 yılından bu yana, K-Pop müzik Spotify’da 134 milyar dakikadan fazla dinlendi.

 

2015 yılında Spotify, yükselişte olan sanatçılardan iş birliklerine ve Spotify’da OSTs adıyla bulunanKore film ve TV dizilerinin orijinal soundtrack kayıtlarına kadar K-Pop müzik türünün pek çok örneğini bünyesinde bulunduran özel bir platform hayata geçirdi.

 

K-POP’un yükselişi ile ilgili veriler:

 

Spotify’da en çok dinlenen K-POP grubu BTS’nin yeni albümü, MAP OF THE SOUL: 7 Cuma günü yayınlandı. Ancak grubun bugüne kadar kırdığı pek çok rekor bulunuyor ve Spotify’da grubun yolculuğu pek çok kilometre taşı içeriyor:

  • 2019 yılında BTS, Spotify’da 5 milyar dinlenme sayısı elde eden ilk Asyalı grup oldu. Türkiye’de de en çok dinlenen K-Pop grubu BTS!
  • 2020 yılının Şubat ayı itibariyle BTS’in dinlenme rakamı 8 milyara vurdu. Yani sadece 2019 yılında grubun müziği, 3 milyardan fazla kez dinlendi.
  • 2017 yılının Eylül ayında K-Pop, DNA adlı şarkısıyla Spotify Global 50 listesine giren ilk K-Pop grubu oldu.
  • BTS, Spotify’da en çok dinlenen K-Pop şarkısı rekorunun da sahibi: Bu şarkı, 380 milyon dinlenme rakamıyla Halsey ile birlikte seslendirdikleri “Boy With Luv”. Şarkı 2019 yılının Nisan ayında yayınlandı yani bir yıldan kısa bir sürede Spotify’da en çok dinlenen K-Pop şarkısı olmayı başardı. “Boy With Luv”, Türkiye’de de en çok dinlenen K-Pop şarkısı olarak öne çıkıyor.

BTS’nin orijinal içeriğinden yola çıkarak Spotify’a özel olarak yayınlanan BTS’nin MAP OF THE SOUL : 7 The Enhanced Album içeriğini inceleyebilirsiniz.

 

Öne çıkan ek veriler:

  • Bugüne kadar Spotify’da K-Pop müzik 41 milyondan fazla dinlendi.
  • K-Pop dinleyicilerinin yüzde 53’ü, 18-24 yaş aralığında ve K-Pop dinleyicilerinin yüzde 73’ü kadınlardan oluşuyor.
  • Spotify kullanıcıları dünya genelinde 96 milyon çalma listesine K-Pop şarkıları ekledi.
  • Şu anda (son 90 gün verileri) K-Pop müziğin en çok dinlediği ülkeler sırasıyla: Amerika, Endonezya, Filipinler, Japonya, Brezilya ve Meksika
  • K-Pop müzik Spotify’ın hizmet verdiği 9 pazarda da dinleniyor ve aşağıdaki ülkelerde K-Pop dinlenme rakamlarında dikkate değer bir artış gözlemleniyor (Yüzdeler, Ocak 2019- Ocak 2020 arasındaki yükselme oranlarını temsil etmektedir)
    • Mısır – %33
    • Vietnam - %30
    • Fransa - %13
    • Kolombiya - %8
  • Spotify’da en çok dinlenen K-Pop sanatçıları ise şöyle: BTS, BLACKPINK, EXO, TWICE ve Red Velvet. BTS, Spotify’da 8 milyardan fazla dinlendi.
  • Spotify’da en çok dinlenen K-Pop şarkısı, doğunun batıyla buluştuğu bir işbirliği olan, BTS ile Amerikalı şarkı yazarı Halsey’in birlikte seslendirdiği “Boy With Luv”. Bu şarkı Spotify’da 380 milyon kez dinlendi.

İşte TOP Listeler:

 

K-Pop müziğin en çok dinlediği ülkeler (son 90 gün verileri):

  1. Amerika
  2. Endonezya
  3. Filipinler
  4. Japonya
  5. Brezilya
  6. Meksika
  7. Tayland
  8. Malezya
  9. Kanada
  10. Singapur

Dünya genelinde en çok dinlenen d K-Pop sanatçıları (Ocak 2014 – Ocak 2020):

Türkiye’de en çok dinlenen K-Pop sanatçıları (Ocak 2014 – Ocak 2020):

Spotif’da en çok dinlenen K-Pop şarkıları (Ocak 2014 – Ocak 2020):

  1. Boy With Luv” - BTS, Halsey
  2. Kiss and Make Up” - BLACKPINK, Dua Lipa
  3. FAKE LOVE” - BTS
  4. Kill This Love” - BLACKPINK
  5. DNA” - BTS
  6. DDU-DU DDU-DU” - BLACKPINK
  7. Blood Sweat & Tears” - BTS
  8. Gangnam Style (강남스타일) - PSY
  9. SOLO” - JENNIE
  10. “As If It's Your Last” – BLACKPINK

Türkiye’de en çok dinlenen K-Pop şarkıları (Ocak 2014 – Ocak 2020):

Sportify’ın blog sayfası For the Record üzerinden K-Pop istatistiklerini gösteren infografiği indirebilirsiniz.

 

MAP OF THE SOUL : 7 The Enhanced Album çalışmasını çalma listesi olarak yayınlamak için embed kod ekli dokümanda yer almaktadır.

 


Hibya Haber Ajansı