Kapanan politika faizi makası

kapanan-politika-faizi-makasi-24032010

Kapanan politika faizi makası

Piyasa Gelişmesi  : 2 Önemli Gösterge


Kapanan politika faizi makası ve azalan oynaklıklar kısa vadeli akışı değiştirebilir

 

§  19 Aralık 2018 günü Fed’in üst bant faiz oranı ile 4 büyük merkez bankasının ortalama politika faizleri arasındaki makas 135bp seviyesinde bulunuyordu. Büyük çoğunlukla nihayetine kavuşturulan ve başarıyla yürütülen para politikası normalizasyon süreci sayesinde bugün Fed’in Covid-19 kaynaklı pandemik virüs ile mücadelesinde emsallerine kıyasla cephanesi sanılanın aksine daha fazla. Hem bu nedenden dolayı piyasa oluşan güven ortamı hem de sistemin doğal gereksinimi kaynaklı Amerikan doları talebi faiz makasındaki kapanışa kıyasla yüksek seyrini koruyor.

§  Bahse konu spread 16 Mart gününden bu yana -75bp ile eksiye dönmüş durumda. Ayrıca, ECB’nin “deposit rate” olarak tanımlanan politika faizi ile olan makas da hala ABD lehine kalmakla birlikte daralmış durumda. Bu nedenle orta vadede Amerikan doları lehine görünüm korunmakla birlikte, kısa vadeli işlemlerde teminat probleminin çözülmesi ve likiditenin genele yayılması durumunda çapraz paritelerde nefes alma ve Amerikan doları kısa pozisyonların arttığı bir süreç gerçekleşebilir. Henüz bu aşamada olduğumuzu düşünmemekle birlikte ihtimaller arasında olduğunu belirtmek isteriz. Ana belirleyici konumda yer alan unsurun hala daha “belirsizlik” ve “riskten kaçış” temaları olduğunu unutmamak gerekiyor.

§  Fiyatlamalar açısından daha önemli bir gelişme ise VIX cephesinde gerçekleşmekte. 80 seviyesi üzerindeki seyir ve artan stresin ardından 60 bölgesine doğru geri çekilmeyi takip ediyoruz. Her ne kadar bu bölgedeki rakamların da yüksek olduğunu düşünsek de 40-50 bandına ilk etapta geri çekilme ve kademeli 20 bölgesinin gündeme gelmesi durumunda risk iştahı pozitif durumun belirebileceğini değerlendiriyoruz. Ancak, altını çizmek isteriz ki, fiyatlamalarda denge noktasından gerçekleşen sapmanın yeniden yörüngeye oturması iyimser senaryoda 2-3 ay gibi bir süreyi alabilir. Kısa vadeli davranışları analiz dışı bırakıyoruz.

§  Takip ettiğimiz göstergelerden birisi olan VVIX/VIX rasyosu da geriliyor. Yani, stresin azalmasına yönelik bir istek söz konusu.

§  Özetle, belirsizlik, teminat problemleri, güven ortamının düzelmesi ve likiditenin şirketler kesiminden aşağı inmesi durumunda dip seviyelerdeki arayışın yavaşlamasına yakın olabiliriz. Ancak, piyasa eğilimlerine güvenmiyoruz, ihtiyat hakkımızı saklı tutmaya devam ediyoruz ve “anomalik davranışlar” olarak tanımladığımız işlemlerden çekiniyoruz. Kısa vadeli işlemlerden kaçınılmasını, orta-uzun vadeli birikimleri ise sağlıklı buluyor ve önermeye devam ediyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Orkun Gödek / Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı