Euro/Dolar gün sonu teknik değerlendirme

eurodolar-gun-sonu-teknik-degerlendirme--13091905

Euro/Dolar gün sonu teknik değerlendirme

Dün gerçekleştirilen Avrupa Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası toplantılarının etkileri piyasa tarafında etkisine devam etmekte. Öncelikle ECB kararlarıyla başlayacak olursak banka 10 baz puanlık bir indirim gerçekleştirdi ve 1 Kasım itibariyle tahvil alım programının başlayacağını duyurdu.

Yayınlanan güvercin kararlar sonrası baskılanan Euro varlıkları ise toplantı sonrası basının karşısına çıkan ECB Başkanı Mario Draghi’nin açıklamalarıyla birlikte sert şekilde dalgalandı. Draghi konuşmasının başında büyüme ve enflasyona yönelik tahminlerinde aşağı yönlü revizeler gerçekleştirdiklerini ve hala daha önemli şekilde ek teşviklere ihtiyacı olduklarını vurguladı.

Draghi’nin bu kısma kadar olan konuşmaları Euro varlıklarındaki satış yönlü işlemleri destekliyordu. Konuşmasının devamında ise negatif faizlerin pozitif bir gelişme olduğunu ve Euro Bölgesi’nde herhangi bir resesyon riski görmediğini söyledi. Draghi’nin konuşmasının sonunda yaptığı açıklamalar ise sert şekilde baskılanan Euro varlıklarını toparladı.

Bugün ise dün yapılan toplantılara yönelik önemli açıklamalar takip edildi. Özellikle Avusturya Merkez Bankası Başkanı Robert Holzmann’ın, dün yapılan ek teşviklerin hata olduğuna ve Merkez Bankası Başkanı’nın değişmesiyle birlikte yapılan bu adımın değiştirilebileceğine yönelik söylemleri kritikti. Öte yandan Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier’in, ülkedeki resesyon riskinin azaldığına yönelik açıklamaları da önemliydi.

Yurtiçi tarafta ise PPK kararlarının geride kalması sonrası bugün önemli veri akışları takip edildi. Cari İşlemler Dengesi Ocak – Temmuz döneminde -1.70 Milyar Dolar açık verdi. Sanayi Üretimi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.2 azalsa da son 11 ayın en iyi rakamı olarak kayıtlara geçti. Bir önceki aya göre ise yüzde 4.3 artış gösterdi. Gelen rakamlar görece olarak olumlu olsa da siyasi ve jopolitik tarafta yaşanan riskler bugün TL varlıkları adına negatif bir etki yarattı.

Bugünün ekonomik takviminde ise ABD’den Perakende Satışları takip edildi ve veri aylık bazda yüzde 0.4 ile beklentilerin bir hayli üzerinde gerçekleşti. Otomotiv sektörünün ihmal edildiği çekirdek datası ise beklentileri karşılayamadı. Günün geri kalanında ise yine ABD tarafından İşletme Stokları ve Michigan Beklenti Anketleri takip edilecek.

Küresel risk olarak takip ettiğimiz ticaret savaşları cephesinde ise ABD ile Çin’in yeninden müzakere almasıyla birlikte oluşan pozitiflik ortamı korunuyor. Özellikle bugün Çin’in muafıyet uyguladığı ABD menşeli ürünlerin listesini genişletmesi piyasa tarafında olumlu karşılandı. Brexit kanadında ise azalan ‘’Anlaşmasız Brexit’’ ihtimalinin etkileri Sterlin varlıkları üzerinde etkisini devam ettiriyor.

EUR/USD

Parite tarafında ECB toplantısında alınan kararlar ve Başkan Mario Draghi’nin açıklamalarının etkisi hala devam etmekte. Nitekim ECB piyasa beklentilerine paralel bir şekilde mevduat faiz oranında bir indirim gerçekleştirirken varlık alım programını 20 milyar Euro ile tekrar başlatması paritede satış hareketini beraberinde getirmişti.

Keza Başkan Draghi’nin, ilk etaptaki açıklamaları da paritedeki satış yönlü işlemleri destekliyordu. Konuşmasının devamında resesyon sinyallerinin zayıf oluşuna dair açıklamaları ise keskin şekilde fiyatlamaları tersine çevirdi ve parite tarafında alış yönlü işlemler hakim oldu. Diğer taraftan ABD kanadında ise gün içinde açıklanan Perakende Satışlar datası 0.4 artış ile piyasa beklentilerine paralel olarak açıklandı.

Günün devamında ise Michigan Tüketici Hissiyatı verisi takip edilecekken bunun dışında önemli bir veri akışı bulunmamakta. Yine günün ilerleyen saatlerinde küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, İran Nükleer Anlaşması gibi konulara dair gelebilecek haber akışları fiyatlamalar açısından önem arz etmektedir.

Teknik olarak 1.1100 direncine yakın seviyelerde işlem gören paritede yukarı yönlü işlemlerin devam etmesi durumunda 1.1125, 1.1165, 1.1190 ve 1.1240 direnç seviyeleri takip edilebilir ancak satıcılı seyrin derinleşmesi halinde ise 1.1040, 1.1000, 1.0975 ve 1.0920 destek seviyeleri tekrar karşımıza çıkabilir.

Işık Menkul Değerler