Bakan Pekcan: Katma değeri yüksek ihracatı artırmayı amaçlıyoruz

bakan-pekcan-katma-degeri-yuksek-ihracati-artirmayi-amacliyoruz-23012012

Bakan Pekcan: Katma değeri yüksek ihracatı artırmayı amaçlıyoruz

 

   Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, katma değeri yüksek ihracatı artırmayı amaçladıklarını ifade ederek, "Ticaret savaşı bitmedi ama ekonomi ve katılımcılığın artırılması yönünde toplantıların yapıldığı Davos'a bu kadar ilgi gösterilmesi çok önemli" dedi.

     Dünya Ekonomik Forumu toplantıları için Davos'ta bulunan Pekcan, Bloomberg HT canlı yayınında, "Yatırımların, yatırımcıların, ticaretin azalması tüm dünyayı etkiliyor. Bu açıdan Faz 1 anlaşmasını olumlu buluyorum. Faz 2 anlaşmasının global ekonomiyi etkileyici bir yapısı olacağını düşünüyorum. Sadece kendi ekonomilerini koruyucu olmayacaktır" diye konuştu.

    Türk iharacatçılarının hep yakın coğrafyaya ihracat yapmaya alışmış olduğunu vurgulayan Pekcan, "Desteğimizle daha uzak coğrafyalara ihracat yapmaya alıştıracağız. Bu kapsamda Uzak coğrafyalarda sektörel ziyaretleri artırdık" diye devam etti.

    "ABD ile 100 milyar dolar ticaret hedefimiz var bundan vazgeçmiş değiliz. ABD ticaret Bakanı Ross ile burada görüşme fırsatı bulduk" diyen Pekcan,  "Türkiye için sadece Amerika'da değil uzak doğuda da fırsatlar var. Devletin çok fazla desteği var ama özel sektörün haberi olmayabiliyor. Bakanlık olarak son bir yıldır çok ciddi eğitimler veriyoruz, ihracatı tabana yaymak için gayret ediyoruz" dedi.

    Dünya genelinde  Ekim ayı itibariyle 747 milyar dolar ticaret önlemi uygulandığını söyleyen  Pekcan, "Biz de koruma tedbirleri uyguluyoruz.  DTÖ'de ticaret önlemleri açısından 3. sıradayız" diye devam etti.

    Kuşak yol projesinin avantaja çevirilmesi  gerektiğini söyleyen Pekcan, sözlerine şöyle devam etti: "Treni biz nasıl Çin'e yollarız? Tren güzergahı üzerindeki ülkelere nasıl ihracat yaparız? Nakliyeyi avantaja nasıl çeviririz bununla uğraşıyoruz.

     Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi gerekiyor ve AB bunu tamamen siyasi nedenlerle geciktiriyor. 2020'de Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi için çalışmaların başlaması lazım. AB ekonomisi beklenenden hızlı yavaşlıyor ve kendi sanayilerini korumaya yöneliyorlar. Türkiye'nin demir çelik ihracatı da son iki yılda 3 katına çıkmış. Dolayısıyla en fazla ihracat yapan ülke olarak, yaptırımlardan en fazla biz etkilendik. Önümüzdeki dönemde kararın gözden geçirileceği sözünü aldık. Bekleyip göreceğiz."

    Pekcan, bir soru üzerine İran'a uygulanan ambargodan Türkiye'nin 1.5 milyar dolarlık ihracatının olumsuz etkilendiğini söyledi.

    Hibya Haber Ajansı