Uluslararası Piyasalar

uluslararasi-piyasalar-13091907

Uluslararası Piyasalar

ECB kararının ve Draghi’nin görüşlerinin ön planda olduğu seansta Avrupa tahvillerine oldukça volatil bir gün geride kaldı. Yeniden tahvil alımının açıklanmasıyla beraber hızlı bir şekilde alım gören kıymetler, Draghi’nin para politikalarından öte maliye politikalarının da araç olarak öne çıkmasının gerektiğini belirtmesi ek faiz indirim beklentilerinin bir miktar törpülenmesiyle satışa geçti .10 yıl vadeli Almanya kıymeti -%0,58 seviyesinden -%0,65 seviyesine kadar primlendikten sonra akşam saatlerine kadar satış görerek 4,5 baz puan civarında gevşedi. İtalya kıymetleri güçlü seyirle öne çıkarken 10 yıl vadeli kıymet 10 baz puana yakın sıkılaşarak %0,86 seviyesinde fiyatlandı. Avrupa kıymetlerine paralel şekilde işlem gören ABD kıymetleri de %1,65 seviyesine kadar çekildikten sonra günü eksi alanda %1,79 seviyesinde tamamladı.

Gelişmekte olan ülke piyasalarının eurobondlarında yatay pozitif görünüm vardı. Özellikle Türkiye kıymetleri TCMB kararı sonrası pozitif ayrışırken 5 yıl vadeli CDS 20 baz puana yakın sıkılaşarak 378 seviyesine çekildi. 10 yıl vadeli kıymet 20 baz puanın üzerinde sıkılaşırken, getiri eğrisinin uzun tarafında $2’ye yakın primlenme görüldü. Şirket ve banka kıymetleri de pozitif görünüm sergilerken ortalama 50bps civarında sıkılaşma görüldü. İş Bankası 2024 vadeli kıymet tekrar %8 seviyesinin altına gelirken, 2021 vadeli Ekim kıymetinde alımlar yoğunlaştı. Özellikle Halkbank 2021 vadeli kıymetlerde 100bps’a yakın daralma dikkat çekti. Sermaye benzeri kıymetlerde de 1-2$ civarında primlenme görüldü. TSKB 2027 vadeli kıymet 88/90 bandında işlem gördü.

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

12 Eylül Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası faiz kararı günün en önemli gelişmesi konumundaydı, ECB depo faiz oranında beklentiye paralel olarak 10 bp indirime giderek -0.5% seviyesine çekerken 1 Kasım tarihinden itibaren tahvil alımlarına yeniden başlayacağını ve aylık 20 milyar Euro alım yapacağını açıkladı. Varlık alımlarının faiz artışından hemen önce bitirileceğine vurgu yapılırken gerektiği durumda miktar artırılacak. Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarında indirime giderken büyüme tahminlerini de düşürdü. 2019 yılı için büyüme tahmini %1.2’den %1.1’e, 2020 yılı için %1.4 seviyesinden %1.2 seviyesine çekilmiş durumda. ECB faiz kararı sonrasında ise Trump FED’i eleştirirken, ECB faiz indiriyor ancak FED hiç bir şey yapmıyor açıklaması önemliydi. Ticaret savaşları kapsamında ise olumlu gelişmeler var. Çin ABD tarım ürünleri ithalatına yeniden başlamayı düşünürken ABD tarafında da ilişkilerin iyi gitmesine paralel olarak yeni devreye girecek vergileri 2 hafta süreyle erteledi.

Hisse senedi piyasalarına baktığımızda hem Avrupa hem de ABD endeksleri artı bölgede işlem gördü. Almanya’da DAX endeksi ECB faiz kararı sonrasında anlık olarak 12310 seviyelerine gerilese de işlem gününü yaklaşık %0.40 primle 12400 seviyelerinden sonlandırdı. Endeks içerisinde emlak sanayi ve sağlık sektörleri değer kaybederken altyapı sektörü en çok değer kazanan sektörler arasındaydı, finansallar ise %0.65 primli işlem gördü. Endeks içerisinde en yüksek piyasa büyüklüğüne sahip olan SAP yatay artı seyrederken Deutsche Bank finansallar arasında tek değer kaybeden hisse oldu.

ABD hisse senedi piyasaları da işlem gününü artı bölgede kapattılar, S&P 500 endeksi yaklaşık %0.3 primle işlem görürken sadece enerji ve sağlık sektörleri değer kaybetmiş durumda. Ham madde ve emlak sektörleri ise sırasıyla %0.72 ve %0.56 primle endeksin yukarı yönlü hareketine katkıda bulundular. Endeks içerisinde en çok piyasa ağırlığına sahip olan MSFT %1 primle 137.50 seviyesinden işlem görürken dün yeni model telefonunu tanıtan Apple hisseleri %0.20 değer kaybetti.

Yarın ekonomik takvim çok yoğun değil, sadece ABD tarafında perakende satışlar verisi takip edilecek

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Günün en önemli gündem maddesi AMB toplantısında beklenen faiz indirimi kararı ve Draghi’nin konuşmalarıyla EURUSD paritesinde volatil seyir görüldü. AMB faizleri beklentiler dahilinde 10 bps kadar düşürülse de Draghi’nin yorumları sonrasında EURUSD paritesindeki satışlar hızla yön değiştirerek pozitif alanda kapanışa yol açtı. Özellikle Dragi’nin parasal teşviklerden çok maliye politikalarına da dikkat çekmesi tahvil tarafında hızlı alımlar sonrası sert satışa yol açmıştı. Güne 1,1010 seviyesinde açılış yapan parite faiz kararı sonrasında 1,0940 seviyesine kadar hızlı çekildikten sonra Draghi etkisiyle 1,1064 seviyesine kadar yükseldi ve G10 para birimleri içerisinde öne çıktı. Risk iştahının da güçlü olduğu günde Dolar Endeksi hafif satışla 98,400 seviyesinin altına çekilerek %0,30’a yakın değer kaybetti. USDJPY paritesi de güvenli liman talebinin az olmasıyla %0,30 a yakın değer kaybetti.

Değerli metal altın 1525’e kadar yükseldiği günde ABD seansı boyunca satış görerek 1500 seviyesinin altında yatay kapanış yaptı. 1500 psikolojik seviyesini teknik olarak öne çıkarken 1485 seviyesindeki destek öne çıkıyor. Benzer görünüm spot gümüşte de hakim olurken %0,20’ye yakın değer kaybıyla 18,05 seviyesine kadar çekildi. Endekslerdeki risk iştahına rağmen İran-ABD ilişkileri sonrasında OPEC’ten gelen arz kesintisine yönelik yorumlar petrol fiyatlamalarında geri çekilmeye yol açtı. WTI petrol %1,15’e yakın değer kaybederek 55,00 seviyesine kadar çekildi, gün içi dip 54,00 seviyesinde oluştu. Benzer şekilde aktif vadeli Brent petrol kontratı da %0,70 civarında değer kaybederek 60,50 seviyesinin altına çekildi.

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş