Risk iştahı zayıf seyrediyor

risk-istahi-zayif-seyrediyor-23032009

Risk iştahı zayıf seyrediyor

BIST100…Risk İştahı Zayıf Seyrediyor…Geçtiğimiz hafta küresel hisse senedi piyasaları açısından kabus gibi geçti. Azalan risk iştahına bağlı olarak yatırımcılar riskli varlıklardan uzak dururken, haftanın son işlem gününde gelen teşvik ve destek paketlerinin etkisiyle borsalarda tepki alımları gözlemlendi. Cuma günü artan risk iştahıyla güne artıda başlayan BIST100 endeksi bir ara %3’ün üzerinde yükseldikten sonra seansın sonlarına doğru geriledi. Endeks günü %0.7 yükselişle 85,796 puandan tamamladı. Yeni haftada Merkez Bankalarından gelen parasal genişleme operasyonu haberleri, hükümetlerin mali teşvikleri gündemde kalmaya devam edecek. Dün Sağlık Bakanı tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye’de koronavirüs salgını nedeniyle can kaybı 30’a vaka sayısı 1236’ya yükseldi. Asya piyasalarında sabah saatlerinde karışık bir görünüm var. ABD hisse vadelileri ise geriledi. Küresel piyasalarda risk iştahındaki düşüşe bağlı olarak BIST100 endeksinin güne hafif satıcılı başlaması beklenebilir.

 

 

USDTRY…Haftaya Yükselişle Başladı…Dolar geçtiğimiz hafta TL karşısında %3’e yakın değer kazanırken, haftanın son işlem gününde ABD ekonomisinde resesyon beklentileriyle birlikte 6.50 seviyesinin altını test etti. FED’in 9 ülkenin Merkez Bankasına swap kanalı açması piyasalardaki dolar likiditesi endişesini bir nebze de olsa hafifletti. Koronavirüs salgınının hız kesmeden yayılmaya devam etmesi gelişen piyasa ülkeleri para birimleri üzerinde baskı yaratıyor.

 

 

EURTRY…7.06 Seviyelerine Yükseldi…Koronavirüs salgını kaynaklı endişeler gelişen piyasa ülkeleri para birimleri üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. Haftanın son işlem gününde Euro’nun global bazda değer kaybetmesine bağlı olarak 6.95 seviyelerine kadar gerileyen Euro TL kuru yeni haftaya yükselişle başladı. Euro TL kuru yeni haftanın ilk işlem gününde 7.06 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

EURUSD…Parite 1.0750 Seviyelerinde…Dolar 8 günlük aralıksız değer kazanma sürecine Cuma günü mola verdi. Koronavirüs salgınının ABD ekonomisine olası etkileri değerlendirilirken, St. Louis FED Başkanı Bullard 2. Çeyrekte ABD’de işsizlik oranının %30’lara kadar ulaşabileceğini, GSYİH’nın ise %50 düşebileceğini söyledi. ABD kongresinde ekonomiye teşvik paketinde görüşmeler tıkandı. Bu hafta gelecek ekonomik veriler virüsün yarattığı ekonomik hasarı ölçmeye çalışacak. PMI verileri ve işsizlik haklarından yararlanma başvurularının olumsuz gelmesi beklenirken, gelecek veriler ekonominin durumuna ilişkin fikir verecek.

 

 

XAUUSD…Altının Ons Fiyatı 1500 $’ın Altında…Koronavirüs salgınının risk iştahını azaltması ve doların küresel bazda değer kazanmasıyla birlikte, bazı yatırımcıların küresel piyasaları sarsan volatilite ortamında işlem yapabilmek için nakit elde etmek amacıyla altında satışa geçmeleri ile birlikte, Eylül ayından bu yana ilk kez üst üste ikinci haftayı da kayıpla geçti. Altın fiyatları küresel bazda değer kazanmasıyla birlikte sert bir şekilde geriledi. Yeni haftada 1484 $ seviyelerine kadar gerileyen altın fiyatları, 1493 $ seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

GLDGR…Dolar TL Kurundaki Yükselişten Destek Buldu…Dolar TL kurundan destek bulan gram altın 315 TL seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

BRENT…Petrol Fiyatlarında Yüksek Volatilite Devam Ediyor… ABD’nin Rusya ve Suudi Arabistan arasındaki anlaşmazlığın çözümü konusunda insiyatif alacağı haberiyle petrol fiyatları yükseldi. Geçtiğimiz hafta Perşembe günü son 18 yılın en düşük seviyelerine gerileyen petrol fiyatları Cuma günü güçlü bir sıçrayış gerçekleştirerek 30 $ seviyelerine ulaştıktan sonra ekonomik görünüme ilişkin kaygılarla birlikte yeniden 26 $ seviyelerine geriledi.

 

 

S&P500ABD Hisse Senedi Vadelileri Teşvik Paketi Belirsizliğiyle Geriledi…ABD’de ekonomiye teşvik ve destek paketinin belirsizliğiyle birlikte ABD hisse senedi vadelileri negatif bir görünüm sergiliyor. ABD Kongresi teşvik paketi konusunda uzlaşma sağlayamadı. 2 Trilyon dolarlık teşvik paketinin nasıl harcanması konusunda fikir birliğine varılmış değil. Yasa teklifinde oylamanın geçmesi için 60 oy gerekirken, kongre üyeleri 47 kabul, 47 ret oyu verdi.

 

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı