ANALİZ - Yeni uygulama ile EFT ve havale ücretleri kaç TL oldu?

analiz---yeni-uygulama-ile-eft-ve-havale-ucretleri-kac-tl-oldu-10022002

ANALİZ - Yeni uygulama ile EFT ve havale ücretleri kaç TL oldu?


Tüketicilerin uzun zamandır şikayet ettiği ve bankacılık sektörünün önemli gelir kaynakları arasında bulunan bankaların aldıkları ücret ve komisyonlarda önemli oranlarda indirimler yapıldı.
Resmi Gazete'de yayımlanan "Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ" yürürlüğe giren uygulama ile, EFT ve havale ücretlerinde tüketicilerin lehine indirimlere gidildi.
EFT ve Havale ücretleri yapılan değişiklikler şöyle:
- 1.000 TL'ye kadar olan EFT ücretleri mobil ve internet bankacılığında 1 TL, ATM'de 2 TL, şubede ise 5 TL oldu.
- 1.000 ile 50 bin TL arasındaki EFT'lerde ücretler mobil ve internet bankacılığında 2 TL, ATM'de 5 TL, şubede ise 10 TL oldu.
- 50 bin TL ve üzerindeki EFT'lerde ise mobil ve internet bankacılığında 25 TL, ATM'de 50 TL, şubede ise 100 TL oldu.
- Havale ücretleri ise, yeni düzenleme ile belirlenen EFT ücretlerinin yarısı kadar uygulanacak.
Ayrıca, kredi kartlarında nakit avans komisyonu en fazla yüzde 1 olarak belirlendi.
Ticari müşterilerde bankaların aldığı hesap işletim ücreti ve hesap ücreti kaldırıldı.
Ticari kredilerde halen yüzde 2-6 olan erken ödeme komisyonu vadesi iki yıla kadar olan kredilerde yüzde 1'e, iki yıldan uzun vadelilerde yüzde 2'ye düşürüldü.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Twitter hesabından yaptığı açıklamalarda,"Ticari müşterilerden alınabilecek ücret, masraf ve komisyon sayısı 2 bin 400’den 51’e, finansal tüketicilerde 20’den 16’ya indirildi, önemli sınırlamalar getirildi. EFT ücretlerine hem ticari hem de finansal tüketiciler için üst sınır getirildi. 6 ila 850 TL arasında değişen EFT ücretleri 1 ila 100 arasında sınırlandırıldı. Her kalemde ücretler 3’te 1 ila 6’da 1 oranlarında düşürüldü" dedi.

Hibya Haber Ajansı