Şubat ayı enflasyonu beklentilerin altında artış kaydetti

subat-ayi-enflasyonu-beklentilerin-altinda-artis-kaydetti-03032010

Şubat ayı enflasyonu beklentilerin altında artış kaydetti

Yılın ikinci enflasyon verisi ocak ayına kıyasla %0,35 oranında artarak %0,7 olan beklentisinin altında bir artış kaydetti. Bir önceki yılın aynı dönemine göre TÜFE ise %12,37’lik artışı ile ocak ayının yaklaşık 22 puan üzerinde gerçekleşti.

TÜFE’yi oluşturan sepet içerisindeki ana harcama grupları incelendiğinde, giyim ve ayakkabının %4,83 oranındaki düşüşü ile 0,34 puan aylık enflasyonda aşağı yönde itici etki oluşturduğunu görüyoruz.  Alkollü içecekler ve tütün grubunda %1,34’lük düşüş aylık enflasyonda 0,08 puan aşağı yönde etki oluşturduğu gözleniyor. Alkollü içecekler ve tütün grubunda zammın yapılmaması, giyim ve ayakkabı grubunda ise mevsim geçişinin oluşturduğu sezon bitimi gelişmeleri enflasyonun destekleyici unsurları arasında yer alıyor. Bahar aylarına geçişle birlikte bu kalemin tersine etki yapması gelecek aylarda muhtemel olabilir. Diğer yandan gıda ve alkolsüz içecekler grubundan gelen %2,33’lük artış, sepet içerisindeki ağırlığı baz alındığında 0,53 puan negatif etki yani yukarı yönde faktör olmuştur.

Yıllık bazda sepet incelendiğinde, gıda ve alkolsüz içecekler %10,58, alkollü içecekler ve tütün grubunda %40,15’lik artışın ortalama 2,4 puan kadar enflasyona etki ettiği görülüyor. Konut grubundan %15,31’lik artış ile 2,2 puanlık katkı öne çıkarken, ulaştırmada yaşanan %11,73’lük yükselişi 1,83 puanla yıllık enflasyonu yukarı yönde iten en yüksek ana harcama grupları olmuştur.

Aylık bazda yaşanan artış, 2019 yılı haziran ayından sonra yaşanan en düşük ikinci artış olarak öne çıkıyor. Yıllık bazda ise enflasyon 2019 yılı ekim ayından bu yana yukarı yönde eğilim oluşturduğu gözleniyor.

Çekirdek enflasyon ise bu dönemde %9,97 ile çift haneli seviyelere yakın bir artış kaydettiği görülüyor. Bu durum fiyatlama davranışların da yaşanan bozulmayı bir miktar öne çıkarırken, çekirdek göstergenin gelecek aylarda da yukarı yöndeki eğilimini koruyup korumayacağı MB kararları açısından önemli olacak.

Gıda ve alkolsüz içecekler kalemi altında, işlenmemiş gıdada taze meyve-sebzede pozitif katkı sürüyor. Mevsim koşullarındaki zorluklar, beklenen yeniliklerin henüz devreye alınmaması, enerji fiyatlarındaki oynaklık ve kur fiyatlamalarındaki değişikliklerin yarattığı maliyet yönlü katkılar gıda kanadında negatif etki yaratıyor. 

Ürün gamında ise şubat ayı içerisinde fiyatı en çok artanlar arasında, kabak, sivri biber, salatalık, kıvırcık, ıspanak ve vapur bileti ücreti yer alırken, en çok düşenler arasında ise kazak, domates, kaban, mont, bot gibi ürünlerin düştüğü gözleniyor. Yani kış meyve sebzelerinde yaşanan yukarı yönlü hareketin aylık artışının %20 ve üzerinde oluşması gıda kaynaklı enflasyonun devam ettiğini gösterirken, mevsim geçişinin yarattığı pozitif etki ile giyim ve ayakkabı grubunun enflasyonu aşağı yönde etkilediği bir tablo da öne çıkıyor.

Son olarak ÜFE ise aylıkta %0,48, yıllık bazda ise %9,26 oranında artış kaydetti. Kur ve enerji fiyatlarında artan oynaklık maliyet yönlü gelişmeleri yeniden ön plana çıkarıyor. Değişim oranları içerisinde elektrik, gaz ve buhar, dayanıklı ve dayanıksız tüketim mallarının yıllık bazda %10 üzerinde arttığı gözleniyor. Doğrudan Enerjide yaşanan düşüşün ise ağırlıklı olarak, petrol fiyatlarının aşağı yönlü ivme kazanması ve bunun aylık enerji maliyetlerini aşağı yönde çekmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz.

Merkez Bankası için, bu veriyi baz almadan yapılacak bir değerlendirmede 25-50 baz puanlık bir faiz indiriminin masada kaldığını söylemek mümkün. Çünkü reel getiri ve politika faizi adımı, geleceğe dönük enflasyon üzerinden baz alınıyor. Fakat cari enflasyon verisi baz alındığında bir faiz indirimi için Mart ayı kararının pas geçmek yönünde olması piyasalar için destekleyici olmasını bekleriz. Bu adım en azından negatif reel faizin derinleşmemesi adına da önemli bir unsur.

 

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı