TÜDEF'ten koranavirüs tedbiri önerileri

tudeften-koranavirus-tedbiri-onerileri-21032008

TÜDEF'ten koranavirüs tedbiri önerileri

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF)  Genel Başkanı  Aziz Koçal, koronavirüs salgınına karşı alınabilecek tedbirler konusunda önerilerde bulundu.

Koçal, yazılı açıklamasında, Kovid-19 salgını nedeniyle ülke olarak zor bir süreçten geçildiğini, 
virüs salgınının yayılmasının önlenmesi için tüketicilerin sağlık ve güvenliğinin korunması açısından çeşitli önlemler alındığına işaret etti.

Ekonominin tek başına sadece üretici ve sermayenin desteklenmesiyle güçlenmeyeceğini, tüketicinin de güçlendirilmesi ve korunması gerektiğini aktaran Koçal, tüketicinin sağlık ve güvenliği ile temel ihtiyaçların karşılanmasının sağlanması için acil olarak uygulanması gereken tedbirler hakkında şu önerilerde bulundu:

''Umumi tuvaletlerde, umuma açık yerlerde, kumu kurum ve kuruluşlarında giriş ve çıkışlarda el dezenfektan jeli bulundurulmalı. Yerel yönetimler tarafından kurulacak olan dezenfekte istasyonlarında, toplu taşımacılık yapan dolmuş minibüsler taksiler  günlük dezenfekte edilmeli, bunların denetimleri ilgili odalar ve yerel yönetimler tarafından yapılmalı, günlük dezenfekte olmayan araçlar işe çıkarılmamalıdır. Kurulan dezenfekte istasyonlarından isteyen özel araçlarda ücretsiz faydalanabilmelidir. Şehirler arası yolcu otobüsleri, ilk kalkış yapacakları terminallerde dezenfekte olmalı ve denetimi yapılmalıdır. Terminaller de bulunan firmaların yazıhanelerinde vatandaşların kullanabileceği el dezenfektanı bulundurulmalı. Market, fırın, pastane ve lokantalar gibi gıda satışı yapılan yerlerde çalışan personellerin acil olarak testleri yapılmalıdır. Yerel yönetimler tarafından hijyen ve test denetimleri yapılmalı, uygun olmayanlar kapatılmalıdır. Vatandaşlarımızın tüm sağlık kuruluşlarında ücretsiz test yaptırmaları sağlanmalıdır, test sayısı arttıkça vaka sayısının da paralel arttığını görüyoruz. Dezenfekte ürünler tüketiciye ucuz, kaliteli ve ulaşılabilir olarak sağlanmalı, kar marjı olmadan satışa sunulmalı, ayrıca  bu ürünler devlet destekli olarak yerel yönetimler tarafından küçük paketler halinde belirli sürelerle evlere dağıtılmalı. Servis araçları günlük dezenfekte edilmeli ve denetlenmelidir. Hijyen ürünleri ve bazı temel gıda maddelerine olan talep nedeniyle aşırı fiyat artışlarına karşı esnaf ve tacirlerin odaları aktif rol almalı, gerekli denetimleri ve uyarıları yapmalı, yaptırımlar uygulamalıdır. İçinde bulunduğumuz mücbir sebep nedeniyle tüketici kredi taksitleri faizsiz ve temerrüde düşürülmeden 4 ay ötelenerek başlatılmalı (bu süre içinde ülke normale dönmezse süre uzatılmalı) BDDK ve bankalar birliği bu konuda gerekli çalışmaları yapmalı yasal düzenleme gerekiyor ise acilen düzenleme yapılmalıdır. Elektrik, doğalgaz, su, GSM ve telefon faturaları ödenemediğinden kesilmemeli, kesilenler derhal açılmalı, fatura ödemeleri 4 ay faizsiz ötelenmeli, ötelenen fatura tutarları faizsiz 12 aya bölünerek aylık faturalara yansıtılmalıdır. Koronavirüsü nedeniyle ülkemizin içinde bulunduğu durum mücbir sebep olarak ilan edilmeli, tüketicinin taraf olduğu tüm sözleşmelerde mücbir sebep uygulanmalıdır. Gerektiğinde tüketici mücbir sebep nedeniyle sözleşmeyi fesih edebilmeli. Evden çıkmaması gereken 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın evlerinden çıkmamaları için ihtiyaçları yerel yönetimlerin devlet destekli muhtarlar işbirliğinde  oluşturacakları ekipler tarafından karşılanmalıdır. Kredi kartı ödemeleri dört ay ötelenmeli, toplam tutar faizsiz 12 ay taksitlere bölünerek ödenmesi sağlanmalıdır. Dört ay için ötelenen kredi kartları ve kredi taksitleri ödenmediğinden dolayı tüketici kara listeye girmemeli, kartları kullanıma kapatılmamalıdır. Temel gıda maddeleri, elektrik, doğalgaz, su ve iletişim faturalarında KDV'ler yüzde 1'e indirilmelidir.''

​Koçal, açıkladıkları ve uygulanabilirliği mümkün olan tüketicinin ekonomik paketi için gerekli çalışmaların yapılarak uygulamaya geçilmesinin tüketiciler adına devletten talepleri olduğunu kaydetti.

 

Hibya Haber Ajansı