Küresel piyasalardaki pozitif hava sürüyor

kuresel-piyasalardaki-pozitif-hava-suruyor-08062009

Küresel piyasalardaki pozitif hava sürüyor

Neredeyse son iki haftalık süreçte, ekonomilerin yeniden açılması, ABD-Çin arasındaki gerginliğinin tonunun artmaması ile global endeksler pozitif bir hava geçirdi. Yeni haftanın ilk işlem gününde de baktığımızda ise Asya piyasalarında pozitif bir hava öne çıktığı görülmekte ve vadeliler cephesinde de benzer şekilde primli bir tablonun hakim olduğu izleniyor. Geçtiğimiz hafta cuma günü özellikle ABD’den gelen tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin aksi yönünde 2.5 mn kişi artış şeklinde gelmesi de endeklerin bu hareketini destekledi. Bugün veri takvimi sakin. Haber başlıkları ön planda olacak. Bugün New York’ta çalışanlarının büyük bir çoğunluğunun işe başlaması bekleniyor. Özellikle ekonomilerin yeniden açılması ve sorunsuz şekilde ilerleme kaydetmesi piyasalar tarafından olumlu karşılanıyor. Bu noktada ABD’nin tablosuda önemli olacak. Emtia cephesinde ise ons altın güvenli liman talebindeki zayıflık ile geriledi 1690$ seviyesinden işlem gören ons altında 1683$ desteği ve yukarıda 1700$-1710$ direnç seviyeleri izlenebilir. Petrol fiyatlarında ise mayıs ve haziran ayı için olan 9.7 mn varillik kesinti kararı temmuz ayına uzatıldı. Ham petrol 40$ üzerine çıkarken, brent petrolde 43$ seviyesinden işlem görüyor.

Yurtiçi piyasalarda ise geçtiğimiz hafta başlayan normalleşme adımları, global hareketin etkisi ile pozitif hava izlendi. Endeks 110 bin seviyesinin üzerine çıktı ve cuma gününü ise 110.021 seviyesinden %0.44 artıda kapattı. Kur cephesinde ise 6.75 destek noktası üzerindeki seyir sürüyor. Bu seviyenin üzerinde kalması yukarı yönde 6.80 seviyesini ön plana çıkartıyor. Aşağıda ise 6.73-6.70 bandı düşüşlerin devam etmesi adına kritik bölgeye işaret ediyor. Bugün veri takvimi yurtiçinde sakin. Hafta genelinde önemli veri akışları yurtiçi takviminde yer alıyor. Normalleşme adımlarının bir hafta sonrasında gelecek tablo ile yapılacak ilk kabine toplantısı önemli olacak. Bu nedenle verinin yanı sıra haber akışları TL varlıkları için önemli olabilir.


Manşette Öne Çıkanlar

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak uzun süredir Euroclear ile yürütülen projede sona yaklaşıldığının sinyalini verdi.

BDDK bankaları Aktif Rasyosu konusunda uyardığı bilgisi basında yer aldı

ABD’de tarım dışı istihdam verisi mayıs ayında 2.5 milyon kişi artarken, işsizlik oranıda %13.3 seviyesine geriledi .

ABD Başkanı Trump, AB  ve Çin'i Amerikan istakozu'na karşı uyguladıkları tarifeler nedeniyle, yeni tarifelerle karşı karşıya  kalacakları yönünde uyardığı değerlendirildi.

Çinli bio teknoloji şirketi Shanghai Junshi Biosciences, koronavirüse karşı potansiyel altikor tedavisi için sağlıklı insanlar üzerinde erken aşama testlere başladı.

Rusya Enerji Bakanı Novak, Rusya'nın ham petrol üretimini 2020 yılında 2019 yılındaki 561 milyon tondan 510-520 milyon ton aralığına indireceğini söyledi.

TCMB, Türk lirası cinsi reeskont kredileri için tahsis edilen imkanın 20 milyar TL'sinin yatırım taahhütlü avans kredisi olarak kullandırılacağını, söz konusu kredilerin azami 10 yıl vadeli ve sabit faizli olacağını duyurdu.

Moody's, Türkiye'nin B1 olan kredi notunun, büyük, çeşitlendirilmiş ekonomi ve ılımlı kamu borçluluğu seviyesi ile yüksek dış kırılganlıklar, kurumsal güçte ve politika etkinliğinde devam eden aşınma arasında dengeyi yansıttığını bildirdi .

Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış yapması bekleniyor

 

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı