Bir Modern Polisiye Klasiği: Martin Beck

bir-modern-polisiye-klasigi-martin-beck-31012009

Bir Modern Polisiye Klasiği: Martin Beck

221B, 4. yaşını kutladığı 24. sayısının kapak dosyasını “Bir Modern Polisiye Klasiği” başlığıyla Martin Beck serisine ayırdı.

İsveçli usta yazarlar Per Wahlöö ve Maj Sjöwall tarafından yazılan ve 1965’te “Kanaldaki Kadın” kitabının yayımlanmasıyla başlayan 10 kitaplık seri, onlarca dilde yayımlandı, TV dizileri ve sinema filmlerine uyarlandı. 55 yıldır tüm dünyadaki polisiye yazarları ve okurları etkilemeye devam ediyor. Yıllar sonra Martin Beck serisi, dilimizde tekrar yayımlanmaya başladı.

Polisiye üstadı Erol Üyepazarcı Martin Beck serisinin yazarlarının hayatlarını detaylarıyla aktardı. Özlem Özdemir ise Martin Beck serisini ve serinin bugün ne anlama geldiğini yazdı. Fulya Turhan “Dedektifler Ne Yer, Ne İçer” köşesinde Martin Beck’in gastronomik tercihlerini inceledi. 221B editörleri, yıllar içinde romanlardan ekrana ve beyazperdeye uyarlanan Martin Beck eserlerini de listeledi.

Tüm dünyada ses getiren Bron/Broen ve Marcella gibi dizilerin yaratıcısı, Saga Noren karakteri nedeniyle polisiye eserlerdeki kadın karakter algısını değiştiren usta senarist ve yazar Hans Rosenfeldt, Türkiye’de ilk kez 221B’ye konuştu.

2015’te yayımlanan ilk polisiye romanı Bir Ceset Bir Söz ile “Yılın Polisiye Romanı Ödülü”nü alan Gülce Başer’in yeni romanı Yanığı Bulmak, raflarda. Gülce Başer’le yeni polisiye romanını ve polisiye yazarlığı konuştuk.

Bülent Ayyıldız, İtalyan polisiyesini ülkenin tarihi ışığında inceledi. Suat Duman, polisiye filmleri incelediği köşesine “Kuzuların Sessizliği” filmini taşıdı. Özgür Hünel ve Batuhan Cantürk, çizgiroman inceleme bölümünde diziye de uyarlanan Watchmen serisini yazdı.

221B’nin her sayısında polisiye dizileri kaleme alan Ezgi Özcan’ın gündeminde Alman yapımı yeni polisiye dizi Der Pass var. “Dedektifler Ne Dinler” köşesinde ise Onur Bayrakçeken, Dedektif Morse’un müzik zevkine göz attı.

Ebru Açık Turğuter, Ed McBain’in polisiye romanlarına dair detaylı bir inceleme yazısı yazdı. Her sayıda gerçek seri katilleri gündeme getiren Ercan Akbay, nesne, belge ve fotoğraf toplama itkisinin altında yatanları inceledi. Çaylak Kitap Dedektifleri’nin bu sayıdaki konuğu Kurtcebe Turgul’un yazdığı Bence Katil Öldürdü romanı oldu.

Polisiye öyküler olmadan 221B olmaz... Özgür Hünel, Ercan Akbay ve Nihal Orhan’ın yeni öyküleri de 24. sayımızda yer buldu.

Ayrıca 221B’nin önerdiği romanlar, 2020’de başlayacak polisiye dizilerle ilgili haberler, dedektifler ve arabaları başlıklı ilginç incelemeler de yeni sayımızın sayfalarında...

Türkiye’nin ilk ve tek polisiye kültür dergisi 221B, 24. sayısıyla kitapçılarda ve online satış sitelerinde!


Hibya Haber Ajansı