Piyasa ve Şirket Haberleri

piyasa-ve-sirket-haberleri-11091910

Piyasa ve Şirket Haberleri

Şirket Haberleri

  • Pegasus (PGSUS): Şirketin Ağustos ayında yolcu sayısı %0.7 azalırken, doluluk oranı 1.1 puan artış göstermiştir. Ağustos'ta yolcu sayısı iç hatlarda %12.4 düştü, dış hatlarda %14.7 arttı Ağustos'ta yolcu doluluk oranı 1.1 puan artışla %89.7 olmuştur. Ocak-Ağustos'ta yolcu sayısı %2.9 düşüşle 19.71 milyon olurken, Ocak-Ağustos'ta yolcu sayısı iç hatlarda %15.2 düştü, dış hatlarda %17.7 arttı Ocak-Ağustos'ta yolcu doluluk oranı 0.4 puan düşüşle %85.9 olarak gerçekleşmiştir.
  • Yataş Sanayi ve Ticaret (YATAS): Üyesi olduğu Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası ile Hak-İş'e bağlı Öz İplik-İş Sendikası arasında XXV. Dönem Grup Toplu İş Sözleşmesi imzalanmıştır.

Ekonomi Haberleri

  • Çin Devlet Döviz İdaresi hisse ve tahvilde yabancı yatırım limitlerinin kaldırdığını açıkladı. Yapılan açıklamada, küresel fonlara hisse senedi ve tahvil piyasalarına girerken kota olmayacağı belirtildi. Böylece yabancılar için toplamda 300 milyar dolarlık varlık alım limiti kaldırılmış oldu. (Bloomberg)
  • Makine ihracatı 8 ayda 11 milyar doları geçti. Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu yaptığı açıklamada: "Makinelerimizin kilogram başına ortalama birim fiyatlarının 14,3 dolara kadar ulaştığı ABD'nin Türkiye'den en fazla satın aldığı ürün makinedir. Küresel makine ithalatı içindeki payı yüzde 16,5’e ulaşan ABD’nin makine ithalatının yüzde 30’dan fazlasını Çin’den gerçekleştirdiği düşünüldüğünde, ABD'nin Çin ürünlerine yönelik ek vergi uygulamasının makine ihracatçılarına yeni fırsatlar sunduğu çok açıktır. 'Türkiye'nin Makinecileri' markasıyla ABD'ye özel bir tanıtım çalışması yürüteceğiz, bu ülkeye yıllık 1,3 milyar dolar düzeyindeki makine ihracatımızı 2 milyar doların üzerine taşımak için yoğun çaba göstereceğiz. Bu süreçte Almanya’daki temaslarımızı da artıracak, oradaki yavaşlamayı da telafi etmeye çalışacağız." dedi. (Bloomberg)
  • İMSAD, İnşaat İhracat Değer Endeksi Temmuz ayı Rakamlarını Açıkladı. Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Temmuz 2019 sonuçlarına göre, inşaat malzemeleri ihracatı Temmuz ayında önemli ölçüde hızlandı. İhracat Değer Endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 44,İhracat Miktar Endeksi ise yüzde 34,4 yükseldi. İnşaat malzemeleri ihracatında tüm zamanların rekorunun kırıldığı Mayıs ayından sonra Temmuz ayında, değer olarak yılın en yüksek ikinci aylık ihracatı gerçekleşti. (Investing)
  • JP Morgan enflasyon dinamiklerindeki iyileşme, kurdaki stabilite ve küresel düşük faiz ortamının Merkez Bankası'na faiz indirim için alan tanıdığını bildirdi. JP Morgan Başekonomisti Yarkın Cebeci tarafından kaleme alınan raporda Temmuz ayındaki 425 baz puanlık indirim sonrası bu ay Merkez Bankası'ndan piyasa beklentisine paralel 275 baz puanlık indirim beklediklerini söyledi. Enflasyon dinamiklerindeki iyileşme, enflasyon beklentilerinde iyileşmenin devam edeceği öngörüsü, kurdaki stabilite ve küresel düşük faiz ortamının Merkez Bankası'na indirimleri sürdürmek için alan tanıdığını bildiren Cebeci "Yıl sonuna kadar toplam 475 baz puanlık indirim olabilir. Ancak enflasyon % 12 - 14 civarında yapışkan hale gelecek, bu nedenle gevşeme de ivme kaybedecek. Gelecek sene 250 baz puan indirim olabilir" değerlendirmesini yaptı. (Bloomberg)
  • İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi tarafından yapılan açıklamada İngiltere’de işsizlik seviyesinin Mayıs-Temmuz döneminde yüzde 3.8 gerilediği bildirildi. İngiltere İstatistik Ofisi (ONS) tarafından açıklanan verilere göre, Mayıs-Temmuz ayında işsizlik 11 bin düşerek 1.29 milyona geriledi. İngiltere’de başvuru sayısı Temmuzda yüzde 3.2’ye seviyesinde gerçekleşmesine karşılık Ağustos ayında yüzde 3.3 arttı. (Bloomberg

Sevgül DÜZGÜN Araştırma Müdürü

PİRAMİT MENKUL KIYMETLER A.Ş.