Uluslararası Piyasalar

uluslararasi-piyasalar--18091908

Uluslararası Piyasalar

Eurotahvil Piyasaları
Tahvil piyasalarında günün en önemli gelişmesi ABD’de para piyasasındaki likidite sıkışıklığı sonucunda hafta başından bu yana yükselmekte olan gecelik GC repo oranının bugün %7 seviyesinden açılması oldu. Yükselişin ardından FED bugün gerçekleştirdiği o/n repo operasyonunda 53,2 milyar USD tutarında tahvil ve menkul kıymet aldığını açıkladı. Yarın açıklanacak FOMC faiz kararı öncesinde ABD hazine tahvil getirileri ise günü düşüşle sonlandırdı. 1 yıllık getirileri 0,6 pips yükselirken getiri eğrisinin geri kalanında 3-4 baz puan aralığında geri çekilme gözlemlendi. Euro Bölgesi Hazine tahvil getirilerinde ise yön yukarı oldu. Eksi Başbakan Renzi’nin Demokrat Parti’den ayrılmasıyla İtalya’daki politik belirsizlik artarak devam ederken en fazla satışın İtalyan tahvillerine geldiğini gördük. İtalya 10 yıllıkları günü 8 baz puan yükselişle sonlandırırken Almanya 0,5; Fransa 2 baz puan yükselişle günü tamamladı.

Petroldeki yükseliş ve Suudi Arabistan’daki saldırı sonrası ABD’nin İran’ı suçlamasıyla bölgede artan jeopolitik risklerin gölgesinde gelişmekte olan ülke eurotahvilleri güne satıcılı başladı. Günün ilerleyen saatlerinde ABD Hazine tahvil getirilerindeki geri çekilme ve Suud Arabistanda kesintiye uğrayan üretimin bir kısmının yeniden başladı ve 2-3 haftada eski üretime geri dönüleceğinin açıklanması negatif havayı dağıttı. Gelişmekte olan ülke eurotahvilleri kayıplarını geri alarak günü yatay pozitif seviyelerden tamamladı. 5 yıllık Türkiye CDS’i günü yatay şekilde 379/382 seviyesinden Rusya -2, Güney Afrika +2 baz puan değişimle günü tamamladı. Türkiye, Rusya, Meksika 10 yıllık eurotrahvil getirileri 1 baz puan geriledi. 10 yıllık Türkiye USD tahvil getirisi günü %7,08’den tamamladı. Şirket eurotahvillerinde de yatay pozitif bir kapanış gözlemlendi. İş Bankası 2022 vadeli senior kıymet $98,00 seviyesinden, sermaye benzeri Akbank 2028 vadeli kıymet ise 10 cent yükselişle $86.50 seviyesinde fiyatlandı.

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
17 Eylül Salı günü ABD endeksleri yatay kapanış yaptı. Hafta sonu saldırıya uğrayan Suudi petrol tesisinin yakın zamanda kaybedilen kapasitenin %70’ini geri kazanacağı haberi petrole satış getirdi, Prens Abdulaziz de kaybedilen kapasitenin %50’sinin bugün itibariyle kurtarıldığını açıkladı. FED toplantısı öncesinde ABD ağustos ayı endüstriyel üretim, %0.2 artış beklentisine karşılık %0.6 artış gösterdi. Bir önceki veri de %0.2 gerilemeden %0.1 gerileme seviyesine çekildi. Kapasite kullanımı da %77.9 seviyesinde açıklandı, kasım 2018’de %79.57 seviyeleri görülmüştü.

Dow Jones endeksi %0.1 primle 27108 seviyesinden kapandı. Temel tüketim %0.6, komünikasyon ve keyfi tüketim %0.4 primlendi. Temel maddeler %2, enerji %0.4 değer kaybetti. Boeing, American Express ve McDonald’s %1.4-%1.2 bandındaki primleriyle endekste en fazla yükselen hisseler oldu. 30 hissenin yarısı eksi bölgede kapanış yaparken, Dow Chemical %2.1, Cisco %1.1 satış gördü. S&P 500 endeksi %0.25 primle 3006 seviyesinden kapanış yaptı. Gayrimenkul %1.4 ile en iyi performans gösteren sektör oldu, enerji %1.5 gerileyerek endeksi aşağı çekti. Exxon %0.8, Chevron %0.2, ConocoPhilips %2.1 geriledi. Equinix %1.6, Starbucks ve Netflix %1.5, Micron ve DollarTree %1.4, Paypal %0.9 primlendi. Nasdaq comp. %0.4 primle 8186 seviyesinden Salı gününü sonlandırdı.

DAX 12373 seviyesinde yatay kapanış yaptı. Gayrimenkul %2.6 yükselirken, temel tüketimdeki prim %1.4’e ulaştı. Sağlık %1’in üzerinde değer kaybetti. Endeksteki 10 sektörden 4’ü günü satıcılı kapattı. DeutscheBank, Heidelbergcement, Covestro ve BASF %2’nin üzerinde değer kaybetti. FTSE 100 endeksi 7320 seviyesinde yatay kapandı. Endeks, 50 ve 100 günlük ortalamalarının altına sarkmıştı, gün içinde bu dirençler test edilse de, aşılamadı. Teknoloji %2.3, gayrimenkul %1.6 primlendi. finansallar ve temel maddeler ise %1’in üzerinde değer kaybetti. CAC40 endeksi %0.24 primle 5616 seviyesinden Salı gününü sonlandırdı.

Yarın FED faiz kararı ve sonrasındaki basın açıklaması takip edilecek. FED futureları %80 üzerinde olasılıkla 25 baz puanlık indirim yapılmasını öngörüyor. Veri takviminde ise inşaat izinleri ve konut başlangıçları öne çıkıyor.



Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
FX piyasaları yarın FOMC’den gelecek faiz kararını ve Powell ve FED üyelerinden gelecek açıklamaları beklerken günün öne çıkan gelişmeleri Suudi Arabistan’a hafta sonu yapılan saldırının ardından petrol üretimi ve fiyatları üzerinde devam eden etkisi, ABD’de repo piyasasındaki sıkışma, İngiltere’de Yüksek Mahkeme’de başlayan Parlamentonun askıya alınmasına yapılan itiraz ve Almanya’da beklentilerden pozitif gelen ZEW Endeksi oldu. Suudi Arabistan’ın saldırıya uğrayan Abqaiq tesisinde yapılan çalışmaların ardından üretimin %70 oranında yeniden başladığını duyurmasıyla petrol fiyatlarında %6’nın üzerinde düşüş gözlemlenirken emtia para birimlerinde de yön aşağı oldu. Kanada Doları 1,3299 seviyesinden 1,3234’e kadar geriledi, NOK USD karşısında %0,1 düşüşle günü sonlandırdı. Almanya’da beklentilerden pozitif gelen ZEW endeksiyle EURUSD de yönünün yukarı çevirdi. Zayıf USD’den de destek alan parite günü %0,6 yükselişle 10,1067’den tamamladı. İngiltere’de Başbakan Boris Johnson’ın Parlamento’nun askıya alınması kararına yapılan itiraz Yüksek Mahkeme’de görüşülmeye başlandı. Davanın sonucu Boris Johnson’ın Başbakanlığını riske atabileceği gibi anlaşması Brexit karşıtlarına da zaman kazandırabileceği için GBPUSD paritesi üzerinde etkili olmakta. Devam eden davada Hakimlerden gelen talebe istinaden Hükümet avukatı davayı kaybetmesi durumunda Johnson Hükümeti’nin planının ne olduğuna ilişkin yazılı bir açıklama sunacağını belirtti. Hakimlerden gelen talebin üzerine GBPUSD paritesi gün içindeki kayıplarını geri kazanarak yönünü yukarı çevirdi. Parite 1,2394’ten 1,2527’ye kadar yükseldi ve günü %0,65 yükselişle sonlandırdı. Avustralya’da açıklanan 3 Eylül tarihli Merkez Bankası toplantı tutanaklarında ücretlerdeki artış eğiliminin yavaşladığı ve ileriye dönük göstergelerin istihdamdaki artışın ılımlı olacağını işaret ettiği belirtilirken ekonomik büyüme ve enflasyonu desteklemek için gerekmesi durumunda faiz indirimine gidilebileceğine işaret edildi. Beklentilerden daha güvercin gelen açıklamaların etkisinde AUDUSD paritesi Asya seansında 0,6831’e kadar geriledi. İlerleyen saatlerde USD’deki zayıflıktan faydalanan parite günü 0,6860 seviyesinden tamamladı.

Petrol tarafında, saldırı sonrasında normal üretim seviyelerine Pazartesi günü belirtilene göre daha hızlı geri dönüş yaşanacağı açıklamalarıyla satış görüldü. Aktif vade WTI petrol %6 değer kaybıyla 59 seviyelerinden işlem görüyor. Brent petrol de %7.2 değer kaybıyla 64 seviyesinin altına sarktı. Spot gümüş dünkü yükselişini devam ettirdi ve yeniden 18 seviyesinin üzerine çıktı. Gün içinde en yüksek 18,09 seviyesi görüldü. Spot altın 1502 seviyelerinden geçiyor.

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş